söndag 30 december 2012

Nya Mohammed-teckningar i Frankrike

Den franska satirtidningen Charlie Hebdo ger på onsdag ut ett specialnummer om profeten Mohammeds liv, med tecknade bilder av profeten, rapporterar SVD här om. Men till skillnad från tidigare västerländska Mohammed-karikatyrer så syftar dessa teckningar inte till att förlöjliga, eller driva med, utan till att helt enkelt berätta om profeten Mohammeds liv, så som muslimer själva föreställer sig detta.

Det kontroversiella är bildsättningen i sig, som enligt vissa muslimer förbjuds inom islam, något somliga muslimer förvisso skulle kunna bli provocerade av - men syftet är inte att förlöjliga, förklarar chefsredaktör Stephane Charbonnier (som 2006 fick se sin redaktion nedbränd efter att de publicerat de danska Mohammed-karikatyrerna):

– När avsikten nu inte är att förlöjliga Mohammed, kan jag inte se varför man inte skulle kunna läsa den här boken på samma sätt som man läser läroböcker om Jesu liv.

Enligt nyhetsbyrån AFP väntar man sig dock protester.

– Vill folk bli chockerade, så blir de chockerade, men syftet är inte det, hävdar Charb – ännu en gång.


Debatten om dessa saker blir för varje dag som går alltmer aktuell. Min senaste podcast handlar om just dessa saker - och jag diskuterar tillsammans med vår svenske religionsprofessor Mattias Gardell, såväl som den konservative amerikanske islamkritikern Robert Spencer ämnena islamofobi och militant islam, och för en diskussion om vilket av dessa två fenomen som utgör största hot mot våra västerländska demokratiska samhällen.

Källa: SVD

Se även tidigare inlägg:

Podd 15: Islamofobi och Militant Islam 20121214

Inga kommentarer: