söndag 13 januari 2013

Studio S 1980: Den svenska debatten om videovåld

Den amerikanska debatten vapenlagar, film- och spelvåld som kommit igång på allvar efter skolmassakern i Newton, Connecticut är en debatt av stor vikt även här i Sverige. Det är heller ingen ny debatt. Här är en debatt på Studio S, på Sveriges Television 1980 - när man diskuterade det då nya fenomenet med just videovåld och förfasade sig över att barn kunde se filmer som Motorsågsmassakern (som snart kommer i en ny 3d-version, för alla intresserade).

Debatten förs av en programledning som förfasas över våldet som visas, och över de omoraliska videouthyrarna som hyr ut sådana filmer. En grupp föräldrar finns också med och kräver att politikerna gör något. Det är en mycket intressant debatt att ta del av så här 33 år senare. Några barn i 11-14-års åldern intervjuas också, som själva sett några av den tidens hemska filmer. Och det är dessa barn de vuxna föräldrarna, politikerna och programledarna vill värna om genom att införa förbud, restriktioner, censur etc.

Vad som däremot saknas är en debatt om dessa filmers syfte, och hur konsumenter av sådana här filmer påverkas. Möjligtvis var en sådan debatt svår att föra i Sverige 1980 - då få vuxna på den tiden var bekanta med våldsfilmer. Och barnen ifråga var förstås för unga för att då kunna föra en sådan debatt. Jag ämnar skriva mer om detta i ett framtida inlägg, men här är SVT-programmet från 1980 - som är mycket sevärt, kanske i synnerhet för oss som faktiskt har växt upp med den film/våldskultur som i väldigt moraliska termer i programmet diskuteras:

Del 1:



Del 2:



Del 3:



Del 4:



Del 5:



Del 6:



Del 7:



Se även tidigare inlägg:

Spelindustrin försvarar spelvåld 20130113

Inga kommentarer: