lördag 12 januari 2013

USA:s kristna splittrade om vapenkontroll

USA:s kristna är splittrade ifråga om vapenkontroll, där en majoritet av katoliker är för hårdare vapenlagar, medan en minoritet av evangelikala - 35% - förespråkar tuffare vapenlagar. Bland traditionella samfundsknutna protestanter är också en minoritet på 42% för hårdare vapenlagar. Statistiken visar också att vita evangelikala är de som är mest benägna att äga vapen. Här rapporterar CNN om saken:



USA:s evangelikala är intressanta att jämföra med svensk frikyrklighet, som i grunden utgår från samma teologi, men likväl överlag drar andra slutsatser ifråga om te x vapen och aborter.

Se även tidigare inlägg:

Vapendebatten mobiliserar både liberala och konservativa 20130112

2 kommentarer:

Andreas Sjöberg sa...

"USA:s evangelikala är intressanta att jämföra med svensk frikyrklighet, som i grunden utgår från samma teologi, men likväl överlag drar andra slutsatser ifråga om te x vapen och aborter."

Kanske en dum fråga, men vilka slutsatser drar vi ifråga om t ex vapen och aborter jämfört med USA:s evangelikala? Är inte så insatt i dessa frågor i Sverige, men förväntar mig ingen djup genomgång, bara ett kort och enkelt svar. =) Kanske inte går att svara kort på heller. =)

Ronie Berggren sa...

Svensk frikyrklighet är överlag emot vapen, och har historiskt varit pacifistiska. Ifråga om aborter är svensk frikyrklighet överlag för fri abort, även om enskilda specifika frikyrkliga grupper som te x Livets Ord, är mer kritiska.

Gällande pacifism skrev jag häromåret en artikel som jämför USA:s evangelikala med den svenska pacifistiska vänstern:

http://usapol.blogspot.se/2009/10/usa-och-den-svenska-pacifistiska.html