söndag 6 januari 2013

Vita Huset överväger långtgående vapenkontroller

Vita Huset förbereder långtgående vapenkontroller i efterdyningarna av skolmassakern i Newton, Connecticut. Washington Post skriver här om hur en arbetsgrupp ledd av vice-president Joe Biden överväger universella bakgrundsgranskning av vapenköpare, följa vapenhandeln i en nationell databas, stärka mentalhälsokontrollerna och öka straffen för dem som innehar vapen i närheten av skolor. I slutet av månaden kommer Bidens grupp att ge president Obama rekommendationer, och denne kommer sedan att promota förslagen för allmänheten.

För att lyckas driva igenom dessa saker planerar Vita Huset också att gå på sidan om National Rifle Association och istället sluta avtal med vapenhandlare som Wal Mart och andra, på sätt som gynnar dessas affärsverksamhet om de går med på avtal med regeringen. Vita Huset har också stått i kontakt med rådgivare till New Yorks vapenkritiske borgmästare Michael R. Bloomberg, och även fört samtal med religiösa ledare, psykologer etc.

Bidens grupp överväger också lösningar som inte kräver Kongressens godkännande, genom att te x modernisera vapenspårningsmetoder för the Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives. Bidens grupp har även diskuterat video- och dataspelsvåld.

Vita Huset förväntar sig en tuff politisk kamp med NRA - men drar sig inte för en sådan fajt. De förstår dock att tiden är avgörande, desto längre de väntar desto mer distans får allmänheten till tragedin i Newton, och den konsensus som nu finns för att politiskt motverka vapenvåld kan komma att upplösas.

Den amerikanska vapendebatten kommer att bli en av de mer intressanta politiska debatterna i början av 2013. Om några veckor kommer också en podcast om skolmassakrer, NRA, det andra konstitutionstillägget, och den amerikanska vapendebatten.

Källa: Washington Post

Se även tidigare inlägg:

Chicago leder i både vapenvåld och vapenförbud 20130104

Inga kommentarer: