torsdag 28 februari 2013

Woodward säger sig ha hotats av Vita Huset

Den legendariske Watergate-reportern Bob Woodward, som de senaste dagarna kritiserat Vita Huset och menat att det främst är Obama som står ansvarig för de förestående automatiska nedskärningarna, förklarar nu att han hotats via e-mail av en högt uppstående tjänsteman i Vita Huset.

Reuters skriver här om saken, och hur Woodward i en intervju på CNN sa om mailet:

"It was said very clearly, 'You will regret doing this.'"


Här är klippet på CNN:



Detta är väldigt intressant av flera aspekter. För om Woodwards påstående är sant (Vilket inte är hundra procent säkert, men han har likväl väldigt hög trovärdighet - inte minst här i Sverige, där journalister har älskat att påpeka att han som avsöjade Watergate också var väldigt kritisk mot president Bush) så är detta ett makalöst agerande från Vita Husets sida (tänk om Dick Cheney hade gjort liknande hot).

Och det visar också att Obama-administrationen är mindre försiktiga ifråga om såväl sådana här saker, som lagligheten i eventuella dödslistor och drönarprogram, än Bush-administrationen var. Något jag själv tror beror på att republikanerna vet att vad de än gör så kommer de att kritiseras, vilket demokraterna inte alls är vana vid på samma sätt (ifråga om media, pg a att media överlag - med Fox som undantag - står på deras sida, och ifråga om krig pg a att allmänheten nu för tiden är vana att det är republikanerna som driver en hård krigspolitik, inte demokraterna).

Obama-administrationen har klarat sig ur många sådana här knipor tidigare pg a president Obama personligen, som oftast har lyckats ställa sig över och inte dras ner i det mediala och granskande träsk som kan sätta snöbollen i rullning som i USA:s politiska värld får rykten att förvandlas till konspirationer, och svagheten i den mänskliga faktorn (med all säkerhet blev ju Vita Huset arga på Woodward) att förvandlas till politiska skandaler. Det ska bli intressant att se vart denna konflikt med Bob Woodward leder.

Men Woodward gav ju Obama ett direkt råd, och följer Obama det, så lär saken med stor sannolikhet lägga sig. För när någon blöder i Vita Huset under denna administration, så krävs det betydligt mer blod i vattnet för att få de journalistiska hajarna på frenzy-mode än det krävdes under förra presidentadministration.

UPPDATERING: här har Politico en längre artikel om saken.

UPPDATERING 2: Här publicerar Politico också e-mail-konversationen i dess helhet. Personen Woodward mailade med var Obamas ekonomiska rådgivare Gene Sperling. Dennes prat om att Woodward kommer att "ångra sig" framstår dock inte hotfullt, och inte alls så dramatiskt som Woodward lyfte fram saken i intervjun på CNN. Inget hot att tala om således.

Källa: Reuters

Se även tidigare inlägg:

Bob Woodward skyller sequester-situationen på Obama 20130226

1 kommentar:

Ronie Berggren sa...

Tack. Ja, konstigt att han sa som han gjorde i CNN intervjun - där gav han ju ett helt annat intryck av konversationen än mailet själv gav.