tisdag 5 mars 2013

AIPAC 2013: Steny Hoyer

Demokraternas Minority Whip i Representanthuset, Steny Hoyer, som är en varm Israelvän, talade även han på AIPAC. Här är talet, nedan följer sammanfattning och kommentar:



Sammanfattning:

Steny Hoyer inledde med att förklara att han var glad över att få vara på plats tillsammans med republikanen Eric Cantor - för även om de inte delar politisk tillhörighet så delar de stödet till Israel. En nation som i sig själv vittnar om att tro och mod kan triumfera i en omgivning av fientlighet, terror och konstanta hot, och Israels existens vittnar om ett modigt folk i en svår omgivning - och det inspirerar USA.

Israel representerar en frihetens utpost i en region där demokratin försöker få fäste, men där några löften om framgångar inte ges. Det är i USA:s och världens intresse att stå upp för Israel - och idag finns inget större hot mot Israel än hotet från Iran. Och där måste USA vara tydlig: man kommer aldrig att acceptera ett Iran med kärnvapen. Det måste också iranierna förstå.

Ett kärnvapenbestyckat Iran skulle skapa en kärnkapprustning i mellanöstern, och utgöra ett hot mot amerikanska trupper såväl i mellanöstern som Europa - samt givetvis, innebära ett hot mot Israels självaste existens. Och det kan inte tillåtas ske.

Förhandlingarna med Iran fortgår, men tycks inte ge några resultat. Och vad Iran måste förstå är att en dag så kommer diplomatin att ta slut - och den dagen får Irans ledare själva avgöra om de vill avskaffa sin kärnvapenkapacitet, eller om de vill att världen ska göra det åt dem.

Men hotet från Iran består inte bara i framtida kärnvapen, utan också i dess långa historia av stöd till terrorism, och till terrororganisationer som Hamas och Hezbollah - organisationer som är terrorister och ingenting annat. Och de i Europa som tycker annorlunda borde ha lyssnat på en av Hezbollahs agenter som arresterades i Cypern nyligen. Denne sa då om sina förehavanden:

“I was just collecting information about jews, that is what my organisation is doing, everywhere in the world”.


Hotet från Hezbollah och Hamas mot Israel och det judiska folket framstår tydligt och klart, och det är Israels såväl rätt som plikt att skydda sig själva. Och den rätten ges, inte bara av internationella normer, utan också av den långa och hårda läxan av judisk historia.

Och Israel står inte ensamma. Organisationer som AIPAC skickar ut ett tydligt budskap: Israel är här för att stanna - och kommer aldrig, aldrig att stå ensamma.

Kommentar:

Ett koncist och passionerat tal om Israels legitima och rättfärdiga existensrätt, där Steny Hoyer likt så många andra på konferensen också förklarar att det nuvarande främsta hotet mot Israel är just Iran.

Se även tidigare inlägg:

AIPAC 2013: McCain, Gillibrand och general Yadlin 20120305

Inga kommentarer: