måndag 25 mars 2013

C-SPAN 34 år - Public Service på riktigt

Häromdagen fyllde C-SPAN 34 år (vilket jag själv också kommer att göra inom några veckor). Detta amerikanska TV-nätverk bildades 1979 och har sedan dess genom hela sin verksamhet visat upp de allra bästa sakerna med USA: ett privat bolag som reklamfritt och i princip gratis sänder (och numera live-streamar) i princip allt som händer i Senaten och Representanthuset, i nationella politiska kampanjavseenden och i diverse utsträckning olika förhandlingar i Högsta Domstolen. Allt sänds dessutom utan kommentarer - och tittaren själv ges ofiltrerat möjlighet att om denne vill och tar sig tid, själv sätta sig in i de riktiga argumenten och förstå den politiska processen utan vare sig Fox News, NBC News, CNN eller någon fördunklande kommentator från annat sammanhang. Och på sin hemsida förklarar man:

Throughout C-SPAN’s development, it has never veered from its original mission: to air unedited, balanced views of government and public policy forums, and to provide viewers with direct access to elected officials, decision-makers and journalists.


C-SPAN har alltså i USA under sin existens (som alltså är lika lång som min livstid) lyckats med det som svensk statstelevision lika länge, och längre än så, misslyckats med; att delge riktig public service. Att ge medborgarna en egen ingång i demokratins självaste pulsåder utan socialiserande och uppfostrande pekpinnar - något SVT och Sveriges Radio långtifrån gör. C-SPAN har dessutom lyckats göra detta (och få 47 miljoner tittare per vecka) utan att tvinga på landets medborgare tvångsavgifter eller public-service-skatter (vilket svensk sk public service gör) och trots detta ständigt expanderat och lyckats vinna miljoner tittare i ett konkurrerande marknadssystem betydligt tuffare än Sveriges.

C-SPAN har även gett internationella USA-intresserade (så som mig själv) en inblick i amerikansk politik som svenska journalister och reportrar alltid ställt sig i vägen för. Jag är en stor fan av Fox News (och även NBC News bör sägas) som på riktigt lyckats med att lyfta fram den konservativa rörelsens olika aspekter på ett sätt vanlig mainstream-media (formad i en helt annan era av historien) aldrig tillät i en tid när amerikansk media och amerikanska journalister i mångt och mycket var och uppträdde på samma sätt som svensk media idag/fortfarande gör. C-SPAN förutan så vore dock Fox News, NBC och alla andra mer att likna vid skrikande tuppar på vardera kanter.

Med C-SPAN blir dock den amerikanska mediabilden komplett: Fox News, Talk Radio på högerkanten - NBC News, liberal media på vänsterkanten och allmän media som CNN, ABC och CBS lite vänster om mittlinjen. C-SPAN utgör dock själva spelplanen - spelplanen på en politisk arena med 47 miljoner tittare per vecka, som kommit enkom för att se den objektiva match som spelplanen faktiskt erbjuder, och x antal miljoner fler som kommit främst för att hålla ögonen på sitt eget lag och favoritspelare.

Något liknande ifråga en öppen spelplan, demokratiska laguppställningar på olika sidor, och engagerade medborgare, kommer svensk media inte på långa vägar i närheten av. Här finns bara en kort och smal vägsträcka med plats blott för den domare som med visselpipa och pekpinnar spelar bollen i en och samma tydligt utstakade riktning. Medborgarna slipper således det förvirrande besväret att välja lag, och valvåndorna ifråga om vilket mål bollen ska skjutas in i, för en nätt liten tvångsavgift ordnar staten allt det där åt oss - svensk public service när den är som allra mest fantastisk.

Detta inlägg handlar dock inte om de många saker som vi redan vet inte fungerar här i Sverige, utan om det fungerande balanserande mediasystem som det alldeles för sällan uppmärksammas, faktiskt fungerar i USA. C-SPAN fyllde år den 19 mars, men förtjänar tillsammans med USA:s fria och demokratiskt förankrande opinionsbildande system givetvis att firas, påminnas om och inspireras av varje dag.

Källa: Hot Air

Se även tidigare inlägg:

SR lyfter sig i kragen ifråga om USA-rapportering 20130322

Inga kommentarer: