lördag 13 april 2013

Obama - videovecka 220

Denna vecka har Obama upplåtit sin stunds videotal till nationen till Francine Wheeler, mor till sexåriga Ben, som var ett av de barn som mördades på Sandy Hook Elementary. Ett rörande tal från en kvinna och en familj som givetvis förtjänar all sympati även från dem som inte anser att striktare vapenlagar är vägen framåt för att förhindra tragedier som den på Sandy Hook:



UPPDATERING: Svenska mediers beskrivningar av talet:

Svenska medier har inte i någon utsträckning alls följt Obamas veckovideotal. Dock har man uppmärksammat att Obama denna vecka överlämnat rutan till mamman från Newton, Connecticut vars 6-åriga son Ben var en av de som mördades där strax innan jul. Man har dock beskrivit detta tal på olika sätt, SVD som ett "tal till nationen" - vilket ringar alldeles för många State-of-the-Union-associationer för att kännas helt passande. DN får det dock ännu mer fel, och framställer talet som ett TV-tal och skriver:

Francine Wheeler, mamma till ett av de barn som sköts ihjäl i skolmassakern i Newtown fick, som ett inlägg i vapendebatten, ta över president Obamas veckotal i tv på lördagen.


Något TV-tal rör det sig förstås inte om, och har heller aldrig gjort. Jag har, till skillnad från, förmodar jag, de flesta svenska journalister undantagslöst sett alla Obamas i rådande stund 220 veckotal (som alla finns länkade på denna blogg, för dem intresserade) och innan dess lyssnade jag på alla George W. Bushs föregående veckoliga webbradio-tal.

Ursprunget till dessa veckobudskap härrör från president Franklin Delano Roosevelt, som på 1930-talet började prata till nationen i radio, vilket blev känt som hans "fireside chats". Det skulle senare upphöra för att sedan på 1980-talet återupplivas av Ronald Reagan varefter alla presidenter sedan dess gett sina radiohälsningar. George W. Bush flyttade dock ut hela grejen på Internet och Vita Husets hemsida, som (om jag nu minns rätt) sände talen först i Quicktime, sen i Realplayer och slutligen i vmw - för streaming eller poddlyssning. När Obama tillträdde gjorde han ännu en teknologisk uppdatering och började förmedla högupplösta videobudskap på Vita Husets hemsida och YouTube. Något radiotal är det således inte längre, men heller inget TV-tal. Ett mer passande ordval än ett "veckotal i TV", hade således varit att säga att Francine Wheeler denna vecka fick överta Obamas "Webb-pratstund med Nationen".

Se även tidigare inlägg:

Obama - videovecka 219 20130406

Obama - videovecka 1 20090125

------------

GOP fruktar övergång från bakgrundskontroll till vapenregistrering 20130413

Inga kommentarer: