tisdag 9 april 2013

Seoul Train - om dödshoten mot de nordkoreanska flyktingarna

I söndags recenserade jag boken "Flykten från läger 14" om Shin Dong-hyuks dramatiska flykt från ett fångläger i Nordkorea. 2004 kom dokumentären Seoul Train, om farorna flyktingar från Nordkorea ställs inför även utanför Nordkorea. Här talar CNN:s Anderson Cooper med filmens regissör Jim Butterworth:



Och här är trailern till dokumentären:



Och här ett inslag från Amnesty International om lägren, vars existens den nordkoreanska regimen förnekar:



Shin Dong-hyuk tror att Nordkorea kommer att jämna lägren med marken (och med dem givetvis också människorna däri) om omvärlden kommer alltför nära och regimen känner sig trängd. Därav är det av största vikt för USA och världssamfundet att planera hur man ska göra för att snabbt säkra lägren i händelse av en militär konflikt. Det för att rädda så många människor som möjligt, och för att minnet av Nordkoreas brott mot mänskligheten inte ska kunna gömmas.

Situationen för såväl fångarna i, som flyktingarna från Nordkorea måste uppmärksammas i högre utsträckning än vad som hittills gjorts. Nordkoreas fångläger kan jämföras med de tyska koncentrationslägren och de ryska Gulaglägren - med skillnaden att de i Nordkorea har existerat i årtionden, och familjer levt där hela sina liv - vilket inte var fallet i Nazityskland eller Sovjet.

UPPDATERING:

Ok - en av Rucka Rucka Alis videos:



Se även tidigare inlägg:

Recension: Flykten från Läger 14: den dramatiska rymningen från ett nordkoreanskt fångläger 20130407

Inga kommentarer: