lördag 29 juni 2013

Bilderna från Gulag-lägren

De sovjetiska Gulag-lägren blev en av de mest konkreta symbolerna för grymheten i det kommunistiska systemet i "ondskans imperium", som president Reagan beskrev Sovjetunionen. Läger som blev internationellt kända inte minst genom Aleksandr Solzhenitsyns tre volymer från 1970-talet.

Det sägs dock att en bild kan förmedla tusen ord, och en mindre känd men lika viktig person för att förmedla Gulag-lägrens fasor var konstnären Nikolai Getman. Han föddes under fattiga förhållanden i Kharkov, Ukraina 1917. 1945 satt han i sällskap med ett par andra artister och samtalade, när en av dessa målade en nidbild av Stalin på baksidan av ett cigarettpaket. Någon tjallade till säkerhetspolisen som arresterade dem allihopa, inklusive Nikolai Getman, som året därpå dömdes till arbetsläger där han skulle vistas mellan 1946 och 1953.

Han överlevde lägren, och efter sitt frigivande målade han i största hemlighet tavlor över sina upplevelser, som via den amerikanska organisationen Jamestown Foundation finns tillgängliga för allmänheten. 1997 anordnade man också en utställning för den amerikanska Kongressen vid namn "The Gulag in the Eyes of an Artist". Jag såg bilderna på Internet i slutet av 1990-talet (under en tid när jag läste mängder av böcker om sovjetisk förföljelse av i synnerhet kristna dissidenter) och stötte på dem igen ganska nyligen - varför jag här önskar uppmärksamma dem, då de utgör en viktig del av både historien och konsthistorien.

Här ett inslag från Reason TV där Lee Edwards från "Victims of Communism Memorial Foundation" berättar om Gulag-lägren och Nikolai Getman:



Här ett annat klipp med Lee Edwards:



För mer om Nikolai Getman rekommenderas Jamestown Foundations hemsida. Historien om Gulag-lägren är idag vida omskrivna, men likväl en historia många yngre inte känner till. Avslutningsvis, Tjajkovskijs Svansjön:



Se även tidigare inlägg:

USA:s kristna anti-kommunism och dagens anti-islamism 20101210

1960-talets västerländska Mao-romantik 20101123

-------------------

Podd 20: Nordkorea - Folket bakom fasaden 20130421

Inga kommentarer: