lördag 29 juni 2013

Snowden innebär vändpunkt för Obamas internationella ledarskap

Fox News mycket kompetenta säkerhetsanalytiker K.T Mcfarland har här en opinionsartikel där hon konstaterar att NSA-läckan och Edward Snowden innebär en vändpunkt för Obama-administrationen.

Snowdens flykt och Kinas, respektive Rysslands ovilja att överlämna denne till USA visar på att den respekt Obama försökt bygga upp, och det mjuka samarbete han önskat få till stånd, inte har lyckats. Kina har tack vare Snowden kunnat kontra USA:s anklagelser om cyberattacker med att USA gör likadant, och Putin anser sig inte behöva foga sig efter den amerikanske presidentens önskan, trots att Ryssland med all säkerhet hade kunnat haffa Snowden närhelst de så själva önskade.

Snowden själv, förklarar hon, är heller ingen hjälte eller den visselblåsare han önskar vara. Det program han avslöjande kan den amerikanska allmänheten ha behövt få vetskap om - men när Snowden tar sin tillflykt till länder som är USA:s fiender, så mottas han av dessa enbart för att de önskar få information om USA, vilket innebär att Snowdens hjältegloria falnar.

Det innebär också att länder som Kina, Ryssland, Kuba, Iran och kanske Ecuador inte behöver ta en amerikansk president på särskilt stort allvar. Obama har uttryckt sitt missnöje, men inte särskilt mycket mer. Istället för att fokusera på detta har han hållit stora tal om klimatreformer och nedrustning. Vad han dock i själva verket visat är att hans ledarskap bakifrån inte har fungerat. Och nu börjar världen också sluta snegla mot baksätet för att få instruktioner.

Här intervjuas Mcfarland om sin artikel:



Källa: Fox News

Se även tidigare inlägg:

FNS: Gabriel Gomez, Snowden, Immigration 20130623

2 kommentarer:

Anonym sa...

Varför skulle någon land överhuvutaget böja sig framför USAs önskemål och tillfredstella dessa bara för att USA är USA. Palme sätte sig mot USA också en del gånger. Och det var bra. Världen behöver ingen dirigent som dirigerar orkesten, utom i stället många orkester, de har ingen rätt att vara världens poliskår, annars gör man sönder demokratin. Det är det tyvärr det som USA haft alltid som attityd och det som bör egentligen aldrig hända.
Frågan här är en annan, varför straffas inte alla som står bakom skapanden av denna terrorkontrollskapelse i stället för att försöka få tag i Snowden. Demokratin kan aldrig fungera in i det minsta när sådana kontrollskapelser sätts i gång. Det vore annat i fall medborgarna kunde kontrollera sina politiska representanter, eftersom de ska representera faktiskt oss och någon börde se vad de håller på, men ska våra politiska representanter kontrollerasina väljare, då representerar de inte oss utom i stället manipulerar oss.

Cecilia Paraiso Raivonen

Ronie Berggren sa...

Tack för kommentaren. Dock delar jag inte dina åsikter, utan anser att USA:s åtagande som "polis" i världen (ett uppdrag USA påtagit sig lite halt motvilligt) gjort världen betydligt bättre.

Utan USA hade andra världskriget inte vunnits. Utan USA hade Sovjetunionen styrt världen. Utan USA hade hela Korea sett ut som Nordkorea. Utan USA hade smådiktatorer som Milosevic, Saddam Hussein och talibanerna i Afghanistan fortsatt härja.

Att detta inte inträffat har vi USA att tacka för.

Gällande Olof Palme så var dennes kritik mot Vietnam felaktig - och Richard Nixons bombningar (som Palme protesterade mot) räddade tusentals amerikanska krigsfångar.

Gällande Edward Snowden så anser jag personligen att USA:s regering bedriver en alldeles för hård jakt på denne, men de länder som vägrar lämna ut Snowden gör förstås inte det för att de bryr sig om Snowdens personliga livsöde, utan mest för att ge fingret åt USA - vilket jag för egen del anser vara lite lågt.