måndag 8 juli 2013

Försöket att göra Texas blått faller på abortfrågan

Liberaler har börjat ana möjligheter att inom en åtminstone överskådlig framtid göra Texas blått och demokratiskt pg a den alltmer växande latinoamerikanska populationen, och med en rad liberala stjärnor som San Antonios borgmästare Julián Castro. Rick Perrys konfrontation med liberalen Wendy Davis över aborter hotar dock de demokratiska planerna.

Det finns många goda orsaker för liberaler att hoppas latinoamerikanerna - men bara om de håller frågan om aborter borta från bordet. Latinos motsätter sig nämligen aborter kraftfullare än någon annan väljargrupp. Och det var Rick Perry, inte demokraterna som lyfte upp frågan som sedan blev ett hett diskussionsämne i delstaten.

Terri Burke, VD för American Civil Liberties Union i Texas, säger till Politico:

“Is this the issue we would have picked to turn Texas blue? No. It was kind of thrust at us. We didn’t pick it.”


Demokraterna har dock inte gett upp, och anser att deras kandidater bör fokusera på bredare koncept och inte fastna i en enskild fråga om aborter. Man anser också att statistiken (Som visar att 53% av de latinamerikanska katolikerna är emot aborter under nästan alla omständigheter) inte nödvändigtvis innebär att dessa kräver att detta ska lagstadgas. Abortfrågan stoppade heller inte Barack Obama från att få ett starkt stöd av de latinamerikanska väljarna - vilket även det inger hopp.

Slaget om latinoameriska väljare, såväl som slaget om aborter, fortsätter dock i Texas.

Källa: Politico

Se även tidigare inlägg:

FNS: Rick Perrys framtidsplaner, Egypten, ObamaCare 20130707

Inga kommentarer: