torsdag 1 augusti 2013

Manning orsakade USA väldigt små skador

Bradley Manning som gjorde läckor till ett internationellt känt fenomen och ett huvudbry som aldrig för förr amerikanska säkerhetspolitiker, har nu åtalats och fällts av en amerikansk militärdomstol. Det specifika straffet återstår att avkunnas, men med all sannolikhet har han många års fängelse att vänta. Men vilken skada gjorde han egentligen?

Reuters har här en artikel där man konstaterar att Bradley Manning inte skadade USA i speciellt stor omfattning.

Den officiella rapporten om skadorna efter Wikileaks-materialet som Manning tillhandahöll är ännu inte offentliggjord, men Steven Aftergood, expert på statshemligheter vid gruppen Federation of American Scientists, säger att skadorna verkar vara mer av subtil än katastrofal natur.

En av de saker USA var rädd för efter Manning-läckan, var att andra nationers regeringar skulle bli ovilliga att dela hemligheter med USA eftersom USA genom läckan visat att de inte klarade av att behålla hemligheterna. Och även om somliga regeringar till en början hade vissa farhågor, så stillades dessa snabbt.

Nu när Manning är dömd så återstår det att se om Obama-administrationens aggressiva kamp mot läckor kommer att fortsätta, eller kanske plana ut.

Mannings läcka hade i mitt tycke stor potential att orsaka stora skador. Så blev dock inte fallet - vilket berodde mer på tur än på Mannings egen eftertänksamhet. Jag anser också att Manning var en brottsling - och det i motsats till Snowden som var mer av en klassisk visselblåsare som främst upplyst om ett massövervakningsprogram USA bedrivit i hemlighet.

Men vad Manning också visat är på USA:s goda natur. För faktum kvarstår: även om Wikidokumenten som Manning tillhandahöll ger exempel på amerikanska soldaters vansinneshandlingar, så fanns ingen militärt organiserad massaker på civila - inga ondskefulla hemliga program och inga dolda motiv hos den amerikanska regeringen. Vi som stödde USA:s invasion av Irak antog förstås att det rörde sig om rena motiv från första början. De som kritiserade USA antog motsatsen. Vad Wikileaks visade var att vi som stödde Irakkriget, och som försvarar USA:s roll i världen, faktiskt hade rätt.

Källa: Reuters

Se även tidigare inlägg:

Lon Snowden anser att hans son inte går att jämföra med Manning 20130731

Julian Assange kritiserar domen mot Bradley Manning 20130731

Bradley Manning döms på 19 av 21 åtalspunkter 20130730

Inga kommentarer: