fredag 13 september 2013

Obamas svaga andra mandatperiod

Obama vann i höstas en klar seger över utmanaren Mitt Romney (för er intresserade av en ingående och kvalitativ svensk sammanfattning av valcykeln 2012 rekommenderas våra podcast 0.1-14, där jag och andra ger löpande och ingående analyser av skeendena av förra års presidentval).

Efter valsegern har emellertid allt annat gått åt skogen för Obama, något Peter Wehner här noterar i Commentary Magazine.

Obama satte hela sin prestige på spel för att få till stånd en federal vapenreform - och misslyckades.

Han gjorde klimatpolitik till en central del av sitt andra installationstal, men än så länge har ingenting hänt.

Han gick i direktkonfrontation med republikanerna ifråga om de automatiska sequestration-nedskärningarna, och förlorade.

Och ifråga om implementeringen av Obamas största, och mest bestående politiska reform - ObamaCare, så har även detta gått trögt och den sjukvårdsreform som hypades så högt 2009 är nu mindre populär än någonsin.

Den ekonomiska återhämtning Obama pratat om under hela sin presidentperiod har faktiskt inte inträffat.

Och slutligen har Obamas mellanösternpolitik, nu främst med Syrien i fokus - kollapsat totalt.

Wehner konstaterar att ingen president till fullo lever upp till alla sina kampanjlöften (jag skulle dock vilja säga att James K. Polk är det framgångsrika undantaget) - men att ingen tidigare president lovat så mycket och sedan misslyckats i lika hög grad som Obama. Han länkar sedan till detta klipp från valkampanjen 2008 och manar till en jämförelse med den verkligen som nu råder:



Peter Wehner avslutar sedan:

Mr. Obama’s failures have inflicted great and durable harm on the United States. This may be worth keeping in mind the next time an eloquent community organizer decides he’s ready to be commander in chief.


Jag är inte lika kritisk som Wehner, och anser faktiskt att Obama blivit en mycket bättre president än de vansinniga saker han pratade om att vara 2008 (tänk tillbaka lite; 2008 flirtade Obama med tanken på att låta åtala sin företrädare för diverse krigsbrott etc, innan han sedan tillträdde och efter en alldeles för lång betänketid avfärdade detta). Han sa också att han hyste tvivel kring amerikansk exceptionalism, något han inte längre tycks göra och numera är det istället Vladimir Putin som tagit över Obamas 2008/09-retorik. Faktum är att Obama under sitt presidentskap gått från att vara en kandidat till att faktiskt växa in i rollen som just amerikansk president.

Däremot råder föga tvivel om att denna mandatperiod börjat dåligt för Obama, och återhämtar han sig inte snabbt väntar en lång lame-duck-period, förmodligen under resten av hela hans presidentskap.

Källa: Commentary Magazine

Se även tidigare inlägg:

Huckabee: Obama har förlorat sin trovärdighet 20130910

Inga kommentarer: