tisdag 15 oktober 2013

Kärnkraftsamtal med Iran börjar idag

Idag inleds förhandlingarna om Irans kärnenergi-program i Genevé. Inget kan tas för givet och världen bör inte bli naiv ifråga om den teokratiska republiken, men situationen är likväl mer hoppfull än för bara några månader sedan, något CNN här rapporterar om inför mötet:



Här har också Fox News ett inslag med sin mycket kunniga säkerhetsanalytiker KT McFarland:



Källor: CNN, Iran

Se även tidigare inlägg:

FtN: Regeringsstopp, skuldtak, Iran 20131007

USA bör fortsätta sanktionerna mot Iran 20131005

2 kommentarer:

Henrik sa...

Problemet är att nästan alla civila kärnenergiprogram startar åtminstone inofficiellt som militärt för att man vill ha bomben.

Det gäller även Sverige (jag kan rekommendera P3 dokumentärprogrammet om detta). Det som inträffade var att vi på något vis gjorde en deal med USA där dom garanterade ett visst beskydd mot att vi lade ned vapenverksamheten och enbart satsade för civilt bruk.

USA kommer leverera aldrig att erbjuda sitt beskydd till Iran (och Iran vill inte ha det). Det USA borde göra är att erbjuda Iran att man hjälper till och bygger civila kärnkraftverk från valfri väst leverantör och att man hjälper att starta upp verksamheten. Ur dessa reaktorer kan man inte göra kärnvapen och USA kan på så sätt (via IAEA) kontrollera Irans kärnkraft.

Ronie Berggren sa...

Det försökte man för några år sedan, då man erbjöd Iran att bygga civil kärnkraft under rysk kontroll - till detta sa Iran då nej, och fortsatte sin egen linje.

Den enda rimliga förklaringen till att de då sa nej var att de önskade mer än bara civil kärnkraft.

Jag är nöjd över att förhandlingar äger rum - men Iran har oändligt mycket att bevisa innan det går att lita på dem.