tisdag 10 december 2013

NSA, FRA, Reformer och Ryssland

Har inte hunnit hänga med i alla svängar kring NSA och samarbetet med svenska FRA. Men kort och gott: Svenska FRA har spionerat på Ryssland för USA:s räkning. Vilket i sin tur fått Ryssland att såväl trappa upp sin egen spaning mot Sverige, som utöva ett luftanfall mot vårt land. Samtidigt har Obama - efter krav från USA:s web-jättar - lovat begränsa NSA:s verksamhet.

Därtill har också webb-jättarna Google, Microsoft, Apple, Facebook, Twitter, LinkedIn, Yahoo Inc och AOL i ett öppet brev till president Obama krävt större integritet på Internet och en mer begränsad NSA-övervakning.

Obama har också visat sig vara öppen för detta och lovat att begränsa NSA:s verksamhet för att värna amerikaners integritet och skapa mer förtroende för organisationens viktiga arbete. Något NBC här rapporterar om:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



För att återskapa förtroende för NSA lär dock mycket arbete krävas. Inte minst med nya rapporter om hur underrättelseagenter till och med infiltrerat dataspel som World of Warcraft (Economist).

Sverige har dock också varit i nyheterna pg a avslöjat spaningsarbete mot Ryssland för USA:s räkning, något svenska tidningar skrivit flitigt om:

SVD: FRA spionerar på Ryssland åt USA

SVD: Irriterade ryssar ökar spaning mot Sverige

SVD: FRA kände till Georgienkrig före USA

SVD: USA har tillgång till FRA:s kabelspaning

SVD: Bytesaffär med USA räddade liv

Aftonbladet: FRA–lagen kuppades igenom för USA:s skull (av Peter Sunde)

SVD: Därför är uppgifterna om FRA så känsliga

DN: ”Ryskt flyg övade mot FRA”

Se även tidigare inlägg:

Snowden i rampljuset 20131105

Inga kommentarer: