lördag 29 mars 2014

Putins stormaktsambitioner bör inte avfärdas

Att Putin nu öppnat för diplomati är givetvis mycket välkommet (likaså att utrikesminister Lavrov i en intervju idag sagt att Ryssland inte har några planer på att gå längre in i Ukraina). Det bör dock inte förglömmas att Putin i bakgrunden under hela sin presidentperiod arbetat för att återupprätta det han betraktar som det ryska rikets fallna ära. Därtill heller inte förglömmas att under alla diplomatiska möten mellan Putin och Obama så är det Putin som hittills vunnit (inget av USA skapat Östeuropeiskt missilförsvar, inget utlämnande av Edward Snowden, ingen amerikansk intervention i Syrien - allt helt i enlighet med Putins egna önskningar).

BBC skriver här om ett tal Vladimir Putin höll inför Duman redan 1999, en tid innan han själv tog över efter Boris Jeltsin. Han sa då bland annat:

"Russia has been a great power for centuries, and remains so. It has always had and still has legitimate zones of interest ... We should not drop our guard in this respect, neither should we allow our opinion to be ignored,"


Artikeln förklarar sedan hur Putin steg för steg arbetat för att återuppträtta den ryska integriteten och storheten; alltifrån det hårdförda kriget i Tjetjenien (som efter 9/11-attacken stöptes om till en kamp mot islamisk terrorism), uppgörelsen med oligarkerna (främst för att stärka sin egen makt, inte för att rensa upp korruption).

I kampen för upprättandet av den ryska storheten har Putin tagit till sig somliga sovjetsymboler och betonat vissa kapitel i den sovetiska historien - men även anammat det ryska väldet innan kommunismen, och närmat sig den ortodoxa kyrkan. En lång, men mycket läsvärd artikel.

I SVD skrivs idag också om en varning från Andrej Illiaronov - en av Putins närmaste rådgivare - om att Putin önskar återupprätta det ryska storväldet och däri införliva också Baltikum och Finland. Denne varnar också för att det västliga sanktionerna bara stärker Putins självbild om att väst är emot Ryssland och vill ta över:

– Västländernas försök att etablera sanktioner stödjer istället Putin. Därför att sanktionerna bekräftar Putins bild av omvärlden: USA och väst är fienden som försöker omringa och förminska Ryssland. Detta har också varit budskapet i Kremls propaganda och nu visar sanktionerna i det ryska folkets ögon att Putin under alla år har haft rätt.


Det kan förstås mycket väl vara så att det är Putins bild av saken - men den bilden har han ju haft långt innan några västliga sanktioner - och väst kan givetvis inte läggas till skuld för vad som är Putins, antingen vanföreställningar eller ursäkter för att invadera andras länder.

Andrej Illiaronov varnar också för ett djupar intrång i Europa, också denna en mycket läsvärd artikel.

Se även tidigare inlägg:

Putin ringer Obama - möjligtvis en diplomatisk öppning 20140328

Inga kommentarer: