tisdag 1 april 2014

Senat-rapport fördömer de tuffa CIA-förhören

En senatrapport har färdigställts om de tuffa förhörsmetoder CIA brukade sig av åren direkt efter 9/11-attacken. Rapporten är skarp kritisk till förhören som i speicika sammanhang resulterade i tortyr och inte heller gav någon väsentlig information i kriget mot terrorismen eller i jakten på Bin Laden.

Diane Feinstein - ordförande för Senatens underrättelsekommitté - som arbetat på rapporten i 5 år önskar så snabbt som möjligt få den offentliggjord. Slutsatserna i rapporten står dock i diametral motsättning till CIA:s egen syn på saken - där många inom CIA på senare tid gått ut och öppet försvarat metoderna - och kommer därför att utlösa en ny debattvåg om CIA:s förhörsmetoder av misstänkta Al Qaida-terrorister under Bush-administrationens första år.

Jag har under lång tid stött CIA:s linje. Och detta är ett ämne som snabbt blev politiserat där många politiker på vänsterkanten snabbt ställde sig på en sida, och politiker på högerkanten på den andra.

Det har dock också funntis mer oberoende röster, som te x John McCain - som kritiserat de tuffa förhörsmetoderna och stämplat dessa som tortyr lika konsekvent som han samtidigt stött kriget mot terrorismen.

Det har också funnits demokratiska politiker som Nancy Pelosi, där det mesta tyder på att hon var införstådd i vad som skedde, men -då- ansåg att det var helt okej eftersom hon inte ville ställas mot väggen om man inte tagit till alla tänkbara metoder för att inte förhindra nya terrorattacker i ljuset av 9/11-attacken.

Denna debatt kommer därför att bli mycket intressant att följa - och det i synnerhet pg a att detta är en senatsrapport och inte bara en del av det politiska maskineri politikerna som debatterar dessa saker befinner sig i.

UPPDATERING: Här skriver också DN om saken. Och här SVD.

Källor: Washington Post, Washington Post, Politico

Se även tidigare inlägg:

CIA-agent om waterboardingen 20140110

------------

Felaktig svensk rapportering om CIA:s förhörsdokument 20090530

Inga kommentarer: