tisdag 20 maj 2014

DN-intervju med Alexander Dugin

Putins ideolog Alexander Dugin - intervjuas här exklusivt av DN - en intressant intervju om en person som bär idéer vi i Väst varit lite väl blinda inför. Det är Michael Winiarski som intervjuar honom i samband med en pro-rysk konferens i Helsingfors (anordnad av Johan Bäckman, docent i rättssociologi från Helsingsfors universitet och kontroversiell prorysk debattör) ditt Dugin bjudits in som talare.

Winiarski frågar vilket inflytande Dugin egentligen har, varpå Dugin svarar:

- Mitt personliga inflytande är nog begränsat, och det finns mäktigare grupperingar i Kreml. En av dessa grupper är liberalerna, dit hör Dmitrij Medvedev, men deras inflytande är på tillbakagång. En annan grupp som har bakgrund i säkerhetstjänsterna har närmare relation till Putin, men de saknar hjärna, de är bara ute ­efter makt och pengar för egen del. De enda som har en ideologi, och förståelse för internationell politik, det är vår grupp. Och Kreml behöver en nationell idé för Ryssland, som skiljer sig från liberalernas globaliseringsagenda. Den idén är inte nationalism, för ren nationalism passar inte i vårt multietniska land. Det gör däremot den plan som vi utvecklade redan under Jeltsins epok: eurasiatismen.


Winiarski frågar vidare om han delar Putins åsikt om att Sovjets fall var förra århundradets största geopolitiska katastrof?

– Ja, det är precis min idé, svarar Dugin. Men det var en geopolitisk katastrof, inte ideologisk. Sovjet var en fortsättning på tsarimperiet. Och Ryssland bör vara detsamma, men inte värderingsmässigt eller politiskt.


Intervjun måste förstås läsas i dess helhet. Om några veckor kommer möjligtvis en podcast om Rysslands återuppväckta stormaktsambitioner - och det historiskt komplicerade förhållandet till väst.

Se även tidigare inlägg:

Ett Ukraina i kaos på väg mot val 20140518

------------

Sergey Karaganov - mannen bakom Putins syn på ryska minoriteter 20140401

Putins stormaktsambitioner bör inte avfärdas 20140329

Putins ideolog Alexander Dugin 20140303

Inga kommentarer: