lördag 14 juni 2014

DN gör obalanserad beskrivning av Irakkriget

Irak toppar nu alla nyhetsrubriker. Här skriver Nathan Shachar en artikel i DN om jakten på ISIS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi, längst upp i artikeln finns en bild där situationen i Irak förklaras. Det mesta är rätt, men den första bildtexten lyder som följande:

"Barack Obama var emot USA:s krig i Irak 2003, och tvingades under en stor tid av sin egen presidenttid att röja upp i det elände som George W Bush och hans administration skapade i Irak. Den sista stridande USA-soldaten drogs bort 2011, men nu håller Obama dörren öppen för någon form av militär insats."


Här hela bilden:



En inzoomning av stycket ifråga:



Kommentar: Obama har inte "röjt upp" något alls av "det elände" som George W. Bush ställde till. De problem som var som störst kring 2005-2006 styrdes upp av Bush själv, och General David Petraeus i den truppökning Bush därefter pålyste. Och Irak blev i princip både fredligt och stabilt. Tills Obama kom till makten och blev helt passiv till allt som sedan hände.

Bildtexten ovan är ytterst missvisande. Och ett utmärkt exempel på varför bloggar som denna fortfarande behövs för att balansera en tydligen fortfarande mycket obalanserad svensk USA-rapportering.

Källa: DN

Se även tidigare inlägg:

Premiärminister al-Maliki bär största skulden till kaoset i Irak 20140614

------------

Min nu några år gamla men fortfarande läsvärda artikelserie om Irakkrigets bakgrund:

Irakkriget ur ett historiskt perspektiv 20081117

Vår 39:e podcast där Obamas utrikespolitik jämförs med George W. Bushs - med ett speciellt fokus på bl a Irak är också relevant i sammanhanget:

Podd 39: Obamas utrikespolitik och det republikanska alternativet 20140429

Inga kommentarer: