fredag 27 juni 2014

Militant Islam - i ny våldsam fas

Med ISIS framfart och internationalisering befinner sig den militanta islamismen i en övergångsstadium till en ny, än mer våldsam fas. Här skriver The Commentary om saken, och här i Christian Post en fruktansvärd berättelse om en kristen man i Mosul, Irak - som efter att inte ha kunnat betala ISIS den skyddsskatt (jizya) som kristna enligt islamisk lag är ålagda att betala sina muslimska herrar om de inte konverterar (en sann maffia-beskattning), fick se sin dotter och sin hustru bli våldtagna mitt framför honom, därefter tog självmord.

ISIS vill upprätta det sunnimuslimska kalifatet - baserat på det rättledda Rashidun-kalifatet. Senast något snarlikt kalifat existerade var för hundra år sedan, innan det Ottomanska kalifatet slutgiltigt besegrades av britterna. Ett ISIS-skapat kaliaft skulle bli en i mänskliga rättihgeters avseenden ännu värre statsbildning än Saudiarabien. Men den starkaste makten i regionen är förstås shiamuslimerna - vars 1400-åriga kamp för sin tro och mot sunni-islam leder regimen där att förmodligen prioritera ett krig mot ett sunnitiskt kalifat, t o m framför förintandet av Israel. Här diskuteras de komplicerade situationerna på Fox News:



Här också ett inslag på CNN om ISIS taktik i Irak; en kombination av extremt våld och islamisk indoktrinering:



Debatten om radikal islamism har aldrig varit lika aktuell som nu. Och i sammanhanget rekommenderas min artikelserie om ämnet: "Västvärldens möte med Militant Islam" - en serie i vilken jag grundlig går igenom alla de grundläggande saker militanta islamister som te x de inom ISIS tror på och hänvisar till.

Se även tidigare inlägg:

ISIS-avancemang, maktkonsolidering och vägen mot ett kalifat 20140625

Inga kommentarer: