onsdag 13 augusti 2014

En analys av ISIS uppgång och möjliga fall

ISIS-kalifatet har visat tre saker:

(1. När katten är borta dansar råttorna på bordet. Hotet från militant islam sträcker sig långt tillbaka. Men 9/11-attacken 2001 blev västvärldens verkliga väckarklocka.

2001 förklarade president Bush krig mot den globala islamistiska terrorismen. Talibanerna fördrevs från Afghanistan, och i det krig som senare kom att utkämpas i Irak (pg a den gamla konflikten västvärlden haft med Saddam Hussein) skulle islamisterna som saknade Bin Ladens globala möjligheter få möjlighet att kämpa på egen hemmamark mot sina amerikanska dödsfiender.

Resultatet efter 10 års krig mellan 2001 och 2011 blev dock tydligt: talibanerna i Afghanistan kördes ut (de började sedan göra comeback 2008) och i Irak som länge präglades av kaos blev situationen stabil efter en beslutsam amerikansk truppökning pålyst av president Bush 2007 varefter Al Qaida i Irak fördes till randen av tillintetgörelse. Det globala kriget mot terrorismen var inte enkelt eller problemfritt i vare sig militärt, juridiskt eller politiskt avseende - men det var ett krig som västvärlden under USA:s ledning vann.

2011 kom den konkreta förändringen i detta krig. Det var året när president Obama valde att inte engagera sig i Syrien (något han fortsatte att inte göra ända fram tills nu) - vilket öppnade upp för en ny våg av jihadister. De som besegrats i Irak kunde istället ta sin tillflykt till Syrien och där kriga, connecta och mobilisera på nytt. 2011 var också året när president Obama valde att inte förlänga säkerhetsavtalet med den irakiska regeringen utan prioritera att ut de amerikanska soldaterna från Irak så snabbt som möjligt.

Konsekvensen av de två besluten var dels att det skapades en ny jihadistisk rörelse i mellanöstern, och att det säkerhetsvakuum amerikanerna lämnade efter sig givetvis gav den nya vågen av jihadister (som till slut bytte namn till ISIS) möjlighet att göra comeback i Irak.

Lärdomen är enkel: När katten är borta dansar råttorna verkligen på bordet.

(2. Därtill har ISIS också visat de militanta jihadisternas mest brutala sidor. Muslimer som korsfästs, blir piskade, halshuggna (eller snarare sakta får halsen avskuren) och stenade till döds; kristna som tvingas betala jizya (en hög maffiaskatt), att konvertera eller dö; Yezidiska kurder som kidnappas, dödas och svälts till döds; och därtill vidriga bilder på tortyr och hjärntvättade barn som inte begriper det bedrövliga barbari deras föräldrar och "föredömen" fostrar dem i.

Lärdomen även av detta är enkel: Radikal islam är ett problem som inte kan önskas bort, utan som måste konfronteras på alla nivåer; militärt, ideologiskt och teologiskt. Vilket inte på något sätt exkluderar vanliga fredsvänliga muslimer, utan tvärtom är en kamp som många av dessa önskar vinna.

(3. Slutligen har ISIS barbari emellertid också gjort att ljuset till slut tänts i den långa mörka tunneln.

De tusentals civila som mördats av ISIS (från alla bakgrunder), de hundratusentals som tvingats fly, de barn vars framtid ödelags och de många hemskheter som otaliga människor tvingats bevittna kan tyvärr inte göras om intet. Det går inte att backa klockan.

Däremot har ISIS och dess ledare Abu Bakr Al-Baghdadi visat för en stor majoritet att det inte finns något alls att hämta i radikal islam. Att Iran och Saudiarabien båda ogillar ISIS är inte mycket att jubla över eftersom båda de regimerna är nästan lika illa ifråga om praktiserande av shariastraff och stöd för expansionistisk teologi och i Irans fall stöd till direkta terroriströrelser.

Vad det däremot går att glädjas över är att kurdernas peshmerga-armé nu står sida vid sida med den irakiska armén (de två var en gång dödsfiender) i förståelse för att ISIS måste stoppas. De har också fått uppslutning nu inte bara av USA utan även av ett världssamfund som i mångt och mycket slumrade under den första fasen av det globala kriget mot terrorismen när Europa var mer intresserade av att klanka ner på att Bush gått in i Irak utan FN-mandat än av att ta hotet från militant islamism på allvar.

En lika stor enhet och uppslutning mot militant islam har vi inte sett sedan dagarna direkt efter 9/11-attacken (och då var denna uppslutning främst teoretisk). Idag är dock länder som förut inte var enade ense, och grupper i Irak som förut var splittrade står nu tillsammans. Även här i Sverige där synen på kriget mot terrorismen var mycket splittrande, sluter nu de flesta partier och partiledare upp bakom yezidier och kristna och tar ton mot jihadisterna.

Den enheten är för oss hoppingivande och för jihadisterna skräckinjagande. Måhända att det är en uppslutning fanatikerna i ISIS inte bryr sig om (de brukar inte bry sig om mycket, mer än möjligtvis att ta temporärt skydd när amerikanska bombplan susar över deras huvuden) - men Usama Bin Laden själv varnade för att utropa ett kalifat. Inte pg a att inte ville se ett sådant (det vill alla jihadiströrelser) utan pg a att han trodde att utropandet av ett sådant skulle ena "islams" fiender och att helt oavsett de skador man orsakat USA både under 9/11-attacken och i Irak så var USA fortfarande tillräckligt starka för att krossa ett kalifat som statsbildning. I ett av de brev USA:s Navy Seals hittade i Abbottabad när de dödade Bin Laden 2011, skrev denne:

“We want . . . to establish an Islamic State, but first we want to make sure we have the capability to gain control of it. Even though we were able to militarily and economically exhaust and weaken our greatest enemy before and after [Sept. 11, 2001] the enemy continues to possess the ability to topple any state we establish.”


Abu Bakr Al Baghdadi ansåg att han inte behövde vara lika försiktig. Eller att det hot USA kanske en gång utgjorde nu var borta. Men den senaste tidens hoppfulla händelser - mitt i allt det mörka - visar också att med tillräckligt många rullande huvuden, avskurna halsar och jihadistiska skrik så kan en pacifiserad västvärld ändå väckas till liv.

För även här tycks lärdomen vara enkel: När katten är borta kan råttorna förvisso dansa på bordet, men skränar de för högt kommer inte bara katten utan hela kattfamiljen tillbaka..

Se även tidigare inlägg:

USA hjälpte, men kurderna tog fighten mot ISIS 20140813

----------------

Västvärldens Möte med Militant Islam

Inga kommentarer: