söndag 10 augusti 2014

ISIS värvar folk på alla fronter

ISIS snabba uppgång och utbredning underskattades av amerikansk underrättelsetjänst. Somliga anser dock att ISIS framgångar är temporär, och att rörelsen riskerar att ta sig vatten över huvudet med sin snabba utbredning och snart vara oförmögna att kontrollera all mark de lagt under sig. Huruvida så blir fallet eller ej återstår att se, men ISIS tycks inte ha några problem alls med rekrytering.

Här skriver CNN om hur unga, sunnitiska irakiska pojkar mellan 16 och 25 lockas av ISIS-propagandan, och när de tar värvning får mobiltelefoner, bilar och vapen och hur föräldrarna förtvivlat ser sina söner förvandlas till terrorister. En far från Mosul säger till CNN:

"Last week, my son came home and told me that he is leaving home and joining the Islamic State."


Ingenting familjen sa kunde hindra sonen från att åka, och fadern säger bestört:

"My son dreamed of becoming a computer engineer. Now he's just a terrorist."


Och här skriver The Guardian om hur andra rivaliserande grupper i Syrien, inklusive grupper som väst räknar som "goda", ansluter sig till ISIS. Några av grupperna har i hemlighet svurit ISIS trohet och hugger sedan motståndargrupperna till ISIS i ryggen. The Guardian skriver:

Such collaboration was key to the takeover of Deir Ezzor in recent weeks, especially in areas where Isis could not defeat the local forces so easily.


Även ledargestalter för tydligt västvänliga grupper, som Saddam al-Jamal, ett toppbefäl för Fria Syriska Arméns östfront, svor trohet till ISIS i november och har sedan dess ställt till brutala scener i sin hemstad Abu Kamal.

ISIS har också förändrat sin strategi för att få behålla lojaliteten i områden man tar över i Syrien genom att ge lokala ledarna stor frihet att sköta sina egna områden, i utbyte mot lojaliteten. Medan ISIS styr hårdare i områden där man möter motstånd.

Här skriver också Times of India om hur nu även Al Qaida-medlemmar överger sin gamla organisation för att ansluta sig till ISIS.

Det rör sig främst om Al Qaida i Jemen och arabiska Al Qaida-grupper, men förra månaden blev den pakistan-baserade terrororganisationen Tehreek-e-Khilafat, den första i sydasien att bryta med Al Qaida och förena sig med ISIS.

Därtill fortsätter ocskå den enorma, och ofta väldigt välgjorda, ISIS-propagandan på engelska (och även tyska) att locka västerländska muslimer till ISIS radikala islamism. Här skriver Jamie Dettmer på the Daily Beast om ISIS online-propaganda för att locka unga västerländska kvinnor till jihad.

Här också en välgjord propagandafilm om en kanadenisk man som konverterat till Islam och rest iväg för att strida med ISIS, efter att ha tröttnat på "kuffar-livet" i Kanada, med ishockey, arbete och annat trams:



Och även här i Sverige rekryteras ISIS-anhängare, något jag häromveckan pratade med Per Gudmundson från SVD om, i min 44:e podcast: Podd 44: ISIS och Sveriges jihadister

Källor: CNN, The Guardian, Times of India

Se även tidigare inlägg:

På flykt från ISIS - den grymma, verkliga tillvaron för minoriteterna i Irak 20140809

---------------

Västvärldens Möte med Militant Islam 20140620

Inga kommentarer: