lördag 9 augusti 2014

På flykt från ISIS - den grymma, verkliga tillvaron för minoriteterna i Irak

Matthew Barber - en amerikan som nyligen besökt Irak - skriver här om sina möten med yezidier och kristna på flykt från ISIS och de väldigt skilda attityderna till hotbilden som finns bland Iraks muslimer.

Det är ett närgånget reportage om ISIS brutalitet, och den oehörda skräck som de kristna och andra minoriteter lever med - men en skräck som muslimerna inte upplever på samma sätt, inte för att ISIS inte är något hot mot dem, men för att de inte utgör samma direkt existentiella hot mot dem som de gör gentemot de kristna och yeziderna.

Han beskriver också yezidiernas olika känslor inför Obama. Somliga är glada för att han gjort något, andra besvikna och menar att det är lite för lite, lite för sent.

Matthew Barber konstaterar också hur otroligt svårt det tycks vara att rapportera om de saker som faktiskt sker i Irak eftersom det händer så mycket och väldigt få journalister finns på plats. Te x rapporterna om att ISIS tagit Mosul-dammen från de kurdiska soldaterna är en av de saker som med stor sannolikhet inte stämmer: man har i olika faser drabbat samman men Mosul-dammen kontrolleras fortfarande av kurderna.

Alla rapporter om ISIS framfart och styrka är alltså inte så nedslående som de ibland kan låta. Men det ger ingen tröst om man tillhör någon av de av ISIS dödsdömda irakiska minoriteterna. Läs gärna den mycket läsvärda artikeln i dess helhet.

UPPDATERING: Här har NBC ett inslag om flyktingarna:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



UPPDATERING: Nu rapporter om att USA:s bombningar gjort att kurdiska säkerhetsstyrkor kan nå fram till de utsatta.

UPPDATERING: Här skriver också DN om hemska vittnesmål från jezidier som lyckats fly till Syrien.

UPPDATERING: 2014-08-14: Här har CNN också ett inslag om flyktingarna:



UPPDATERING: Och här en artikel i Daily Beast om the yezidier som tillfångatas. Bland annat hur ISIS avrättade en havande kvinna.

UPPDATERING: Här ännu ett inslag från NBC med fruktansvärda berättelser:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Källa: Bloggen Syria Comment

Se även tidigare inlägg:

ISIS stenar kvinna till döds i Syrien 20140809

Inga kommentarer: