torsdag 11 september 2014

9/11-attacken och Kriget mot Terrorismen 13 år senare

Idag är det 13 år sedan terrorattacken den 11:e september 2001. Igår höll president Obama ett tal som i mångt och mycket gick i linje med samma tal som president George W. Bush höll för 13 år sedan. Då med fokus på Al Qaida, igår med fokus på Al-Qaida-förgreningen ISIS.

Hur denna förnyade kamp mot den globala jihadismen kommer att gestalta sig och resultera i konkret, årterstår att se.

Vad som dock står klart är att så här 13 år efter 9/11, och snart i slutet av två olika amerikanska presidentadministrationer, så kvarstår hotet från militant islam och kriget mot terrorismen fortgår - om än från Obamas sida mycket motvilligt.

President Obama kampanjade i mångt och mycket på att avsluta detta krig och agerade ungefär som att det i grund och botten berodde på ett stort missförstånd, orsakat av hans företrädares alltför dogmatiska retorik om gott och ont.

Ton förändrades därför - men inte så mycket mer än så. De militanta islamisterna visade sig inte bry sig om sådana saker eftersom de ursprungligen aldrig drevs av reaktioner mot något som väst hade gjort eller gjorde, utan bara använde såväl riktiga som föreställda ageranden om USA:s handlingar som ursäkter för att fortsätta sitt eget barbari.

ISIS' härjningar har fått världen att vakna upp för detta på ett sätt man aldrig gjorde vid 9/11-attacken när det primärt var USA som drabbades.

Kriget mot terrorn, som hittils kan skildras i två faser: en offensiv fas mellan 2001 och 2011 och en passiv fas mellan 2011 och 2014 har nu gått in i en tredje offensiv fas. Och denna gång förhoppningsvis med större global beslutsamhet än under fas 1.

Det är nämligen ett verkligt, existerande krig - proklamerat inte primärt av oss, utan av de globala jihadister som vill ersätta den politiskt liberala västerländska världsordningen med ett global shariastyre. Och det är vi som med rätta reagerar mot dem - inte tvärtom.

/ Ronie Berggren

Se även tidigare inlägg:

John Kerry träffar Iraks nye premiärminister 20140911

Dick Cheney om 9/11 och amerikansk utrikespolitik 20140911

Inga kommentarer: