torsdag 11 september 2014

Obamas tal om ISIS

Obama talade igår direkt till det amerikanska folket från Vita Huset om hotet från ISIS och vad världen nu måste göra. Här är talet. Nedan följer en sammanfattning och en kommentar:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Sammanfattning:

Obama slog i talet fast att ISIS var ett hot man behövde ta på allar och att man tänkte göra det genom att göra följande:

Expandera flyganfallen mot ISIS/ISIL i samordning med Iraks regering och agera även i Syrien; Öka stödet för att strida mot ISIS på marken genom att skicka ytterligare 475 soldater till Irak för att skydda och träna och underrätta irakiska trupper. Mer stöd till den syriska oppositionen - något han manade Kongressen att bifalla. Han betonade också att i kampen mot ISIS kan man inte hoppas på hjälp från den illegitima Assad-regimen - något vissa spekulerat om; fortsätta använda sina anti-terror-strukturer för att hindra ISIS-attacker genom att stoppa utländska krigare som åker såväl ut som in ur mellanöstern och fortsätta ge stöd till de civila som drabbats av terrororganisationen. Dessa kan inte få tillåtas drivas bort från sitt uråldriga hemland. För att lyckas med dessa saker behöver man en koalition - vilket man nu också har. Slutligen påminde han om allt gott USA gjort i världen och manade till stöd för sin nations ageranden.

Kommentar:

Det här var ett väldigt bra tal av en president som hanterat hela situationen med ISIS och militant islam i både Irak och Syrien väldigt dåligt.

Mycket indikerar att USA nu tar hotet från ISIS på allvar och att Obama kommit fram till att han helt enkelt tvingas tänka om ifråga om sin utrikespolitiska filosofi: kriget mot terrorismen existerar faktiskt och kräver ett aktivt engagerat amerikanskt ledarskap - inte bara hemliga drönarräder mot anonyma terrorledare utan även som global ledare och samordnare för detta krig.

Om talet därför verkställs i handling som konkret resulterar i att ISIS går samma öde tillmötes som talibanerna gjorde 2001, så har han lyckats reda ut några av de problem hans egen policy onekligen bidragit till att ställa till. Om så blir fallet får vi se, eftersom tal (även bra tal som detta) inte längre räcker för att utvärdera Obamas ledarskap.

Källor: Washington Post, New York Times, Politico, McClatchy, Los Angeles Times, SVD, DN, NBC News, TIME

Se även tidigare inlägg:

Obama uppdaterar Kongressen om ISIS 20140909

---------------

Podd 52: Islamiska Staten - En Introduktion 20140830

Inga kommentarer: