fredag 19 september 2014

Skottland röstar Nej till självständighet

Klockan är nu 04:36 på morgonen Brittisk tid och trots att många röster återstår att räkna, så står det helt klart att Skottland har röstat nej till självständighet i folkomröstningen som hölls igår torsdag. Natten har varit en enda lång besvikelse för separatisterna, som förlorade även många områden där man varit säkra på att vinna.

Segermarginalen är inte klar, men lär bli runt 8-10 % (ca 45 % Ja, 55 % nej) enligt de flesta analytiker.

Valdeltagandet var högt - runt 85 % - men förvånansvärt nog var det allra högst i de områden som var mest negativt inställda till självständighet. Många - inklusive jag själv - hade utgått ifrån att separatisterna skulle vara mest benägna att rösta, men det verkar som att många som tidigare tänkt rösta Ja i sista sekund blivit osäkra och bestämt sig för att stanna hemma.

12/32 valdistrikt har rapporterat när detta skrivs. Nej-sidan har vunnit 10, Ja-sidan bara 2. Att jag med säkerhet törs säga att Nej-sidan vunnit, beror på att det redan var allmänt känt vilka delar av Skottland där nationalismen är starkast. Att nationalisterna förlorat eller bara marginellt vunnit dessa delar innebär i praktiken att slaget är förlorat.

Ja-sidans otroliga slutspurt, som jag berättade om i Podd 53 räckte med andra ord inte ända fram.

/ John Gustavsson

UPPDATERING: Här David Camerons tal tidigare imorse:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Här också ett inslag på Fox News om Skottlands nej till självständighet och ja till Storbritannien:



Se även tidigare inlägg:

Podd 53: En Europeisk nyhetsuppdatering 20140905

Podd 49: Skottlands självständighetsval 20140819

Inga kommentarer: