torsdag 4 december 2014

USA-soldater får immunitet i Irak

Iraks vägran att ge USA:s soldater immunitet - och Obamas allmänna ointresse att faktiskt pressa Iraks regering och parlament att ge dem det - var orsaken till det totala amerikanska tillbakadragandet i slutet av 2011.

Nu vill irakierna givetvis se att amerikanerna kommer tillbaka och har nu gått med på att ge de soldater som återigen finns i landet, och ytterligare som eventuellt kommer, den immunitet USA önskade från första början.

Avtalet om immunitet offentliggjordes av USA:s Irak-ambassadör Stuart E. Jones i en intervju med Associated Press. Iraks premiärminister Haider al-Abadi har gett löftet om åtalsimmunitet för amerikanerna. Om USA kommer att skicka tillbaka marksoldater till Irak är däremot en helt annan fråga. För närvarande befinner sig de nya amerikanska soldaterna långt bakom frontlinjerna och vad USA gör aktivt i kampen mot ISIS sker från luften.

Det tål dock att lyfta frågan - åtminstone av rent historiskt intresse - om inte hundratusentals liv hade räddats om detta avtal kommit till stånd redan 2011?

Källa: Yahoo News

Se även tidigare inlägg:

Podd 39: Obamas utrikespolitik och det republikanska alternativet: Irak och Ryssland 20140429

Podd 21: Irakkriget ur en veterans perspektiv, George W. Bushs presidentcenter 20130520

Podd 0.1 - Ronie Berggren om kriget i Libyen, Irakkriget och Occupy Wallstreet 20111027

--------------

Irakkriget ur ett historiskt perspektiv 20081117

Inga kommentarer: