tisdag 13 januari 2015

Rysk konspirationsteori: CIA bakom terrordåden i Paris

Konspirationsteorierna kring Charlie Hebdo har börjat frodas. I Ryssland har den Alexej Martynov, grundare av en Kreml-trogen tankesmedja, uttalat sig om att dådet i Frankrike var en konspiration iscensatt av USA i syfte att pressa Frankrike att stödja sanktionerna mot Ryssland. DN citerar:

– Bara två dagar tidigare hade Frankrikes president Francois Hollande uttalat sig om det ohållbara i att fortsätta sanktionerna mot Ryssland. Det kan finnas ett samband där.

Inte nog med det: amerikaner kan ha planterat Muhammedkarikatyrerna i Charlie Hebdo, menar "experten".

– De kan ha inspirerats av säkerhetstjänsterna för flera år sedan, med målet att senare kunna användas för att sprida religiös oro och skräck i Frankrike, hävdar Martynov.


Hans påstående kan te sig absurt men faller i god jord i det Putin-trogna ryska mediaklimatet där Väst och USA ständigt pekas ut som de stora bovarna i världen. Det pratas också ofta om att CIA skulle ha finansierat Majdan-revolutionen, att det malaysiska passagerarplanet MH17 sköts ner av ukrainskt stridsflyg och att USA har som mål att stjäla Sibirien från Ryssland.

Källa: DN

Se även tidigare inlägg:

Svensk moské-sajt köper konspirationsteorierna om Charlie Hebdo 20150113

Inga kommentarer: