fredag 22 maj 2015

Kan New Hampshire bli viktigare än Iowa 2016?

Iowa är delstaten som sedan 1970-talet varit av största vikt för alla presidentkandidater, eftersom delstaten sedan dess inlett primärvalsprocessen. (Häromveckan gjorde vi en podcast om varför just Iowa är så viktig).

Inför 2016 kan dock New Hampshire för första gången, åtminstone hoppas på att bli viktigare. New Hampshire höll i år sin första stora politiska konferens med de republikanska kandidaterna, för att på så sätt märka ut sig i förhållande till Iowa. Och TIME skriver här om hur Iowa gått betydligt längre till höger, vilket fortfarande lockar de kandidater som tävlar om den religiösa högern och de mest konservativa rösterna - kandidater som Ted Cruz, Mike Huckabee, Rick Santorum och Scott Walker.

Men samma steg till höger har fått andra kandidater, som Jeb Bush, Chris Christie och George Pataki, att inse att de för egen del tjänar mest på att istället fokusera på nästa primärvalsstat - New Hampshire. En av USA:s mest sekulära delstater, där det skulle kunna sägas vara politiken som är religion.

Att vinna Iowa eller New Hampshire är nästan en nödvändighet för seriöst avancemang i de fortsatta delstaterna. I södern kommer dock både Lindsey Graham och Marco Rubio att försöka hålla stånd på sin egen hemmamark (Jeb Bush har emellertid goda möjligheter även där) och det gör New Hampshire extra viktigt.

I år verkar många kandidater också vara ointresserade av att ställa upp i Iowas provval i höst - Ames Straw Poll - med stor sannolikhet pg a att de vet att de kommer att hamna långt ner, vilket inte är bra att göra. Här ett inslag om den saken på Fox News:



Iowa kommer givetvis att spela en oerhörd stor roll 2016. Men med så många kandidater, med så brett spektrum, så finns inför 2016 goda möjligheter för New Hampshire att tas på större allvar än man blivit tagna på mycket länge.

Och skuggan från Iowa kommer kanske inte att vara lika mörk som den brukar vara.

Se även tidigare inlägg:

Podd 74: Presidentvalet 2016 - Del 6: Iowa - Primärvalsprocessens Startpunkt 20150327

Inga kommentarer: