tisdag 26 maj 2015

USA måste vara tydligt bestämda med Kina

Onsdagen den 20 maj flög ett amerikanskt spaningsflyg (En P8-A Poseidon) på internationellt luftrum över sydkinesiska sjön för att spana på de omtvistade öarna Kina gör anspråk på. Piloten varnades av ett kinesiskt fartyg, som till slut ropade:

"This is the Chinese navy ... You go!"


Kina har även varnat andra flygplan och mycket tyder på att de vill blockera utrymmet över de av dem skapade artificiella öarna i havet.

Bilder från det amerikanska spaningsflyget visar på stor byggaktivitet på öarna. Och risken för direkta konfrontationer bedöms upptrappad.

AFP skriver också här om hur Kina nu satsar mer på militär styrka även utan för landets accepterade gränser. I tisdags lät kinesiska myndigheter förklara att Folkets Befrielsearmé skulle försvara också det "öppna havet" och inte bara sina kustremsor. Och för att göra det satsa mer på flyg och att kunna slå till på medel- och långdistanshåll. Man pålyste också att man skulle snabba upp sin cyber-attack-kapacitet.

Faktum är fortfarande att Kina inte befinner sig ens i den närmaste närheten av USA:s militära styrka. Men deras provokationer och stegvis upptrappade militär kan inte ignoreras.

Här skriver Joseph Bosco i National Interest om hur USA måste bli tuffare mot Kina.

Han argumenterar för att USA sakta intagit hållningen att vara försiktiga, och om USA börjar foga sig, och gå med på Kinas krav att inte flyga på de internationella områden Kina nu hävdar är deras, så kommer man bara att ge Kina mer utrymme att spela sitt eget spel.

USA bör göra precis som man gjort tidigare i förhållande till Kina. 2008 protesterade Kina mot amerikansk närvaro i taiwanesiska sundet, varpå Admiral Timothy Keating svarade:

“We don’t need China’s permission to go through the Taiwan Strait. We will exercise our free right of passage whenever we need to – correct that – whenever we choose to.”


Det är ett svar USA måste fortsätta ge Kina. Att Kina sedan kommer att tolka det som att man till varje pris vill hålla dem instängda må så vara (en kinesisk variant av Putins paranoia) men de tolkar ju allt som inte går som de har tänkt sig på det sättet. Det kan USA inte ta i akt.

UPPDATERING: 2015-05-28:

Här Fox News om indikationer på att Kina bygger militärbas på öarna:



Och här ett annat inslag där Kina-experten Gordon Chang kommenterar Kinas växande militära styrka, och jämför situationen med den i Japan innan andra världskriget:



Se även tidigare inlägg:

Kina ökar trycket mot journalister 20150419

USA varnar för kinesisk sandmur i havet 20150401

Inga kommentarer: