onsdag 16 september 2015

Ben Carson hack i häl på Donald Trump

Ben Carson ligger nu hack i häl på Donald Trump. Trots att Ben Carson väg mot toppen gått från motsatt håll till Trumps: Trump är högljudd, Carson lågmäld; Trump har fått ett medialt rampljus som i presidentsammanhang bara kan jämföras med Obama 2008 (så stor är han inte förstås, men han har ungefär samma rampljus); Carson har knappt synts till någonstans alls.

I en opinionsundersökning av CBS/New York Times leder Trump fortfarande med 27%, Ben Carson kommer dock tvåa med 23% - vilket måste ställas i jämförelse dels med trean Jeb Bush, på enbart 6%. Det måste också jämföras med Carson vars siffror i förra mätningen bara var 6%.

Ett enormt uppsving med andra ord. Och i kvällens debatt så kommer i många avseenden Carson och Trump nu att stå i centrum.

Teorierna om orsakerna till Carsons framgångar skiftar. En expert sa nyss på CNN att det beror på att Carson pratar sakfrågor. Det är möjligt, men det är han i så fall inte ensam om. Dessutom finns somliga sakfrågor, främst kring utrikespolitik, där Carson helt enkelt inte är kunnig.

En annan teori som framför av Politico, är att väljarna som tyr sig till Carson tyr sig till personen, inte till politikern.

Det är förmodligen en kombination av de två faktorerna med tyngdvikten på just personligheten. Sen bör en sak till dock också tilläggas; att Carson faktiskt har en likhet med Donald Trump, han kommer in i politiken som en outsider - vilket te x Scott Walker och Jeb Bush inte gör, som trots allt är ännu duktigare på sakpolitiken än Carson (och Trump) och har relativt lugna och sansade personligehter (vilket Trump inte har).

Sakfrågor, hans personlighet och hans outsiders-status tror jag således är vad som gör att han i likhet med Trump nu har fått sin stund i rampljuset.

Jag tror dock vare sig att han eller Trump kommer att hålla i längden.

Här intervjuas Carson på Fox News om sitt stora uppsving:



Källor: New York TImes, Yahoo, The Hill, Politico

Se även tidigare inlägg:

FtN: Donald Trump och Ben Carson 20150913

Inga kommentarer: