söndag 10 december 2017

Stora skattesänkningar för låg-och medelinkomsttagare under Trumps skattereform

Både den amerikanska Senaten och Representanthuset håller för närvarande på att arbeta fram skattereformer under presidentens ledarskap. Enligt en anrik amerikansk finanstidning kommer skattereformsförslagen som både Representanthuset och Senaten lagt fram innebära betydande och konkreta skattesänkningar för låg-och medelinkomsttagare av diverse yrkesgrupper.

Business Insider har ränkat på diverse löner inom ett antal olika yrkesgrupper och kommit fram till att de planerade skattereformerna kommer sänka skatten för låg-och medelinkomsttagare i USA med runt 20 procent.

För en anställd på en hamburgerestaurang som tjänar drygt 20,000 dollar per år kommer få en skattesänkning på ca 200 dollar, alltså drygt 19 procent. En frisör som tjänar kring 30,000 dollar sänks skatten med 500 dollar, eller drygt 20 procent. En byggjobbare som tjänar 40,000 dollar får en skattesänkning med 800 dollar, alltså drygt 20 procent. En elektriker som tjänar 56,000 dollar får 1,600 dollar lägre skatt, även den kring 20 procent. En tandsköterska som tjänar drygt 73,000 dollar får skattesänkning på 2,000 dollar, alltså kring 19 procent. Ett antal fler jobb ges som exempel för den som är intresserad av hur Trumps skatterreform påverkar vanliga arbetande amerikaner som tillhör låg-och medelinkomsttagarna.

Dollarkursen i skrivande studen ligger på 8,45.

Björn Norström är amerikansk medborgare och har bott i USA sedan 1993. Han bor för närvarande i Vermont där han arbetar som lärare i IT. Björn är utbildad och licenserad lärare i amerikansk historia och samhällskunskap, engelska som andraspråk samt IT.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej
Jag undrar varför fortsätter Trump att sänka skatter mitt i en högkonjuktur när fokus borde vara att spara pengar, inte att öka budgetunderskottet ytterligare.
Till slut kommer det att sluta som i Kansas.
https://www.theguardian.com/us-news/2017/dec/10/donald-trump-kansas-failed-tax-cuts