tisdag 10 januari 2012

Mia Love - en blivande konservativ stjärna

Även om föreställningarna om ett rasistiskt republikanskt parti lever kvar bland svenska USA-tyckare på gränsen till pensionsåldern, så är det republikanska partiet inte rasistiskt. Det har bevisats tydligare än någonsin de senaste åren; från Colin Powell och Condolezza Rice i Bush-administrationen till de te-party-konservativa minoritetspolitikerna som vann kongress- senats- guvernörsval etc 2010.

Kvinnliga konservativa såväl politiker som och opinionsbildare finns det också gott om; till den första kategorin hör Nikki Haley och Sarah Palin, till den andra Ann Coulter, Laura Ingraham och många fler. Och även en mängd yngre republikanska kvinnor har börjat ta för sig inom politiken - inte minst John McCains dotter Meghan McCain.

Det finns också många svarta konservativa republikaner, däremot är de flesta av dessa män - och även om svarta konservativa kvinnor existerar (Condolezza Rice är en av de mer högprofilerade) så finns det inte lika många högt positionerade sådana som det finns män eller andra minoritetsrepresentanter inom partiet. Nu har dock en svart konservativ kvinna med stark personlighet börjat göra sig hörd. Hon heter Mia Love, är född 1975 i Brooklyn, New York - hennes föräldrar immigrerade till USA från Haiti. Nu bor hon i Utah där hon sedan hon vann valet 2009 är borgmästare i staden Saratoga Springs (den första afroamerikanska kvinna att bli borgmästare i Utah), men önskar i höst ta sikte mot Kongressen genom att försöka vinna kongressplatsen i Utahs nyskapade fjärde kongressdistrikt.

Här är hennes presentationsvideo:



En sak som verkligen var synd med Herman Cains bortfall från det republikanska primärvalet var att hans röst om att svarta hade alla anledningar att vara republikaner, och inte längre borde hålla fast vid de förlegade demokratiska vänsterföreställningarna om deras situation, inte fick möjlighet att basuneras ut på samma sätt som skulle ha skett om han varit kvar i valprocessen. Kanske kan Mia Love bli en ny röst för detta.

Källa: Hot Air

Se även tidigare inlägg:

Erik Åsard om USA:s foto-ID-lagar 20120103

Condoleezza Rice om sin nya bok och Bushs frihetsagenda 20111102

Allen West tar ton mot Samuel L. Jackson 20111006

Skulle Herman Cain kunna vinna över Obama? 20111004

Republikanernas Hispanic Leadership Conference 20110123

Republikanska minoriteter segrare efter valen 20101106

Svarta republikaner på frammarsch 20101014

Inga kommentarer: