torsdag 1 mars 2012

Den amerikanska anti-katolicismen

Bortsett från president Obamas tvingande sjukförsäkringsmandat mot katolska organisationer, så har anti-katolicismen i USA blivit mer synlig än på länge. Katolicismen är USA:s mest framgångsrika minoritetsreligion och även om en del av den historiskt protestantiska anti-katolicismen från södern fortfarande lever kvar bland somliga sydstatsbaptister och evangelikala grupper - så är detta överlag en icke-faktor. En ny slags anti-katolicism har dock börjat märkas av. Om den sydstatsbaptistiska kristna högern blev föremål för satir och kritik på 1990-talet, så är idag katolska kyrkan utsatt för avsevärt hårdare tryck.

Här har Fox News ett inslag om hur ägaren till Empire State Building vägrade låta lysa upp byggnaden för att hedra New Yorks ärkebiskop Timothy Dolan, som nu blivit påvens kardinal och mycket möjligt kommer att bli nästa påve - detta trots att byggnaden tänds titt som tätt för att hedra såväl det ena som det andra:



Och här är Nicki Minjas grammisframträdande, med tydligt anti-katolska inslag som aldrig någonsin hade fått plats på grammisscenen om det handlat om te x islam.



Häromdagen skrev också Larry Doyle på Huffington Post följande artikel med titeln "The Jesus-Eating Cult of Rick Santorum" som drev med katolicismen (i samband med kritik mot Rick Santorum) - något Fox News här diskuterar:



Det som återstår att se är vad detta kommer att innebära. Med stor säkerhet kommer det att innebära en stärkt allians mellan katoliker och evangelikala - och även amerikanska religiösa i allmänhet. Möjligtvis också kan det innebär en delvis fortsatt allians mellan konservativa och liberala katoliker, där de flesta av de sistnämnda helt oavsett personliga åsikter om kyrkans ståndpunkter i diverse frågor förstår tillräckligt mycket för att begripa att kritiken från somliga håll är direkt aggressivt anti-katolskt på ett mycket obalanserat sätt.

Se även tidigare inlägg:

Rap-Battle: Jesus-evangelikala vs religiösa katoliker 20120219

New Yorks ärkebiskop blir kardinal 20120218

Republikansk senatskandidat tar upp anti-katolicismen 20120216

Huckabee tackar Obama 20120216

USA:s religiösa ledare säger nej tack till Obama 20120211

Inga kommentarer: