lördag 12 maj 2012

Inför Romneys tal till evangelikala på Liberty University

Mitt Romney kommer kl 9 idag amerikansk tid, att hålla ett avslutningstal för studenterna på Liberty University i Lynchburg, Virginia - som är USA:s största evangelikala universitet, grundat av Moral Majoritys Jerry Falwell 1971. Det kommer att bli Mitt Romneys hittills största försök att få de evangelikala att sluta upp bakom honom - en grupp som under primärvalet var de mest skeptiska till hans mormonism. Skepsisen beror dock på teologiska orsaker - inte på att Romney inte delar deras värderingar. Och allt fler evangelikala republikaner tycks nu vara överens om att det är betydligt bättre med en icke-kristen kandidat, som Mitt Romney - som delar deras "bibliska värderingar" - än en kristen kandidat som Barack Obama, som inte delar deras värderingar.

Detta visar sig också i opinionen. En ny opinionsundersökning visar nämligen att 68% av de evangelikala stöder Romney, i jämförelse med 18% som stöder Obama. Romney har även fått se ett uppsving bland denna grupp sedan primärvalet i höstas. I oktober 2011 betraktade 40% av de evangelikala Romney positivt, nu betraktas han positivt av 67%.

Det har dock uttryckts kritik från studenter, som sagt att de önskade att de skulle få en kristen, inte en mormon att förmedla deras examenstal, men av det evangelikala etablissemanget tycks Romney bli helt välkomnad. Nu är det dock upp till Romney att själv visa de evangelikala att han verkligen kan vara även "deras kandidat". Här intervjuar CNN två studenter från Liberty University som ger sin syn på Romneys besök:



Och här har Fox News också ett inslag om saken:



Men kritik finns däremot från vänsterhåll. Här rapporterar också den liberala programvärden Rachel Maddow om saken, och hon är inte särskilt vänligt inställd, vare sig till Romney eller till Liberty University:

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy



Se även tidigare inlägg:

Kritik mot Romneys mormonism på Liberty University 20120423

Rick Perry på Jerry Falwells universitet 20110916

Inga kommentarer: