onsdag 6 juni 2012

Wisconsins fackföreningar besvikna

Stor besvikelse råder bland Wisconsins fackföreningar och Tom Barretts anhängare. Här intervjuar CNN en av den demokratiske kandidatens volontärer som är väldigt upprörd och menar att USA:s demokrati nu är död:



Scott Walkers seger var givetvis en seger för demokratin - och en specifik seger för USA:s mycket specifika representativa demokrati. Möjligheten till återkallningsval som alternativ till en misstroende förklaring av en guvernör via delstatskongressen (så som skedde med guvernör Rod Blagojevich i Illinois) är förmodligen ett alternativ som kan vara till nytta vid djupgående korruption på sätt som skulle kunnat vara möjligt "när världen var mindre" för hundra år sedan - men som det är svårt att föreställa sig i dagens moderna era. Och att använda ett återkallningsval som metod för att avsätta en guvernör som med legitima medel implementerar det han lovat att göra - är givetvis att sätta den representativa demokratin ur spel för någon slags ogenomtänkt kortsiktig form a direkt pöbeldemokrati. Något aktivisten i klippet ifråga tydligt gav uttryck för.

Aktivisten påminde mig också om något annat jag tror gått många förbi: nämligen att de hätska vänsterdemonstrationerna med Hitler-retorik och pöbelmentalitet inte började med Occupy Wall Street (som demokraterna vid det här laget inte längre är nämnvärt intresserade av att identifiera sig med) utan faktiskt började just i Wisconsin. Med det sagt är fackföreningsdemonstranterna i Wisconsin givetvis inte att jämföra med OWS-rörelsens betydligt mer ansvarslösa protester - men den hätska retorik som tog sig uttryck mot guvernör Walker förra året, började i mångt och mycket likväl i Wisconsin.

Se även tidigare inlägg:

Sarah Palin om Walkers seger 20120606

Inga kommentarer: