måndag 13 augusti 2012

Israel allt närmare attack mot Iran

Det skrivs på olika håll hur Israel kommer allt närmare ett anfall mot Iran - vilket Netanyahu-regeringen anser är enda sätt att hindra Iran från att skaffa kärnvapen. Sanktionerna har slagit mot Irans ekonomi - men inte mot dess uran-anrikningsprocess. Man anser heller inte att Obama-administrationen på allvar överväger att använda militär samt att USA anser att de faktiskt kan leva med ett Iran med kärnvapen, något Israel däremot inte anser att de kan.

Times of Israel skriver här om diskussionerna kring Iran och USA i Israel. Där konstateras att man anser att Romney har en tydligare inställning, men man tror inte att Romney heller kommer att få politiskt stöd att angripa Iran.

Här skriver New York Times också om hur Israels biträdande utrikesminister Danny Ayalon igår manade det internationella samfundet om en deklaration som förklarade att de diplomatiska försöken att stoppa Irans uran-anrikning misslyckats. Och därefter på allvar lägga fram militär intervention som alternativ - inte bara för Israel utan också för NATO och USA, om Iran inte inom max några veckor går med på omvärldens krav.

I artikeln i Times of Israel, citeras premiärminister Benjamin Netanyahu, som i ett tal sagt att Israel i det långa loppet bara har sig själva att förlita sig till:

“It becomes clear time after time that when it comes to the safety of Israeli citizens, Israel must and can rely only on itself. No one can fulfill this role except the IDF and different Israel security forces of Israel, and we will continue to conduct ourselves in this way,”


Desto mer intensivt pratet om en attack mot Iran blir - desto mer brännande kommer ämnet också att bli i den amerikanska valkampanjen. En av Mitt Romneys konsekvent kritiska åsikter om Obama, är att denne svikit USA:s allierade - och då i synnerhet Israel.

Källor: Times of Israel, New York Times

Se även tidigare inlägg:

Mahmoud Ahmadinejad manar till Israels förintelse 20120803

Mitt Romney: Kultur har betydelse 20120801

Mitt Romney om Mellanöstern, Israel och Iran 20120731

Romney besöker Västra muren 20120730

FtN: Romney om Iran, Debbie Wasserman Schultz om demokraterna 20120729

Romneys tal i Jerusalem om hotet från Iran 20120729

Inga kommentarer: