torsdag 6 september 2012

Demokraterna flip-floppar om Gud och Jerusalem

Demokraterna ändrade inför årets valplattform sitt manifest från att alltid tidigare ha nämnt såväl Gud som Israels rätt till Jerusalem som sin rättmätiga huvudstad. Inför detta år ströks dock båda dessa saker initialt. Kritik från såväl demokrater som republikaner (bland annat av Paul Ryan) fick dock sedan partiet att ändra tillbaka igen, och återinsätta såväl Gud som Jerusalem. Det första till amerikanska ateisters besvikelse, och det andra till demokratiska arabers - i synnerhet Michigan-delegationens - besvikelse. Tillbakaändrandet motiverade man med att man ville att plattformen mer skulle gå i linje med president Obamas syn, som tror på Gud och anser Jerusalem vara Israels huvudstad.

Men att ändra tillbaka visade sig dock inte bli helt enkelt. Här rapporterar Fox News om hela intermezzot som DNC-konventets ordförande Antonio Villaraigosa försökte lösa. Titta, det som här sker är helt enkelt - absurt:



UPPDATERING:

Det står nu klart att det var president Obama själv som ville att man skulle ändra tillbaka, och återinföra Gud och Jerusalem, något Politico här rapporterar om. Här är också ett inslag där saken diskuteras:



Det här kommer med all sannolikhet snart att förvandlas till en republikansk ad - även om Obama med sitt agerande förmodligen lyckats begränsa de rent valpolitiska skadorna.

UPPDATERING:

Här skriver Politico också om hur Mitt Romney förklarat att demokraternas agerande än en gång är ett exempel på när man "kastar Israel framför bussen".

UPPDATERING:

Här diskuteras saken också på NBC:S Morning Joe:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Se även tidigare inlägg:

DNC 2012 - Dag 2 20120906

Inga kommentarer: