fredag 2 november 2012

Varför Mitt Romney vinner på tisdag

Enligt opinionsmätningarna är valet nästan omöjligt att förutsäga, men med ett visst övertag för president Obama eftersom så mycket för Mitt Romneys del hänger på just Ohio.

Här skriver emellertid Jay Cost i The Weekly Standard varför hans bedömning är att Romney vinner på tisdag. Orsakerna är två; dels har Romney störst väljarförtroende ifråga om att få igång ekonomin igen, och dels - och denna punkt är den mest intressanta delen i hans analys - leder Romney bland de oberoende väljarna. En väljargrupp som numera avgör valen i amerikansk politik.

Jay Cost ger sedan en väldigt intressant historielektion, och förklarar hur Demokraternas 40 åriga styre efter Depressionen och New Deal fram till det politiska paradigmskiftet i amerikansk politik 1980, kunde vinna genom att få ut sin partibas, som då var större än republikanernas och de oberoende väljarna tillsammans. Därför förlorade te x Gerald Ford 1976 trots att han vann de oberoende väljarna med 11% över Jimmy Carter. Nu är emellertid så längre inte fallet - och republikanerna är dessutom trognare sitt parti än demokraterna är.

Det innebär detta val dels att partibalansen är relativt jämn, men det i sig ger republikanerna fördel: deras väljare är lojalare mot sitt eget parti än demokraterna är - och med stor sannolikhet kommer många demokrater på olika håll i landet att röta på Mitt Romny, och dels leder Romney bland oberoende med 5-10%. Därtill har Obama - som vann de oberoende väljarna 2008 - men förlorade dessa stöd när han drev igenom sin sjukvårdsreform 2009-10 - inte vunnit tillbaka denna grupp under åren som passerat sedan dess. Och möjligheten att göra det så här i 11:E timmen är i princip obefintlig.

Innan 1980 hade ett scenario likt detta kunnat övervinnas av en demokrat - idag ser han dock inget sådant scenario troligt, och skriver att hans syn på saken utgår från historien, inte bara från opinoinsmätningar:

I am not willing to take polls at face value anymore. I am more interested in connecting the polls to history and the long-run structure of American politics, and when I do that I see a Romney victory.


Se även tidigare inlägg:

Arbetslösheten nu 7,9% 20121102

Inga kommentarer: