torsdag 7 mars 2013

Nordkorea hotar med preventiv kärnvapenattack

FN ämnar trappa upp sanktionerna mot Nordkorea efter deras kärnvapentest den 12 februari -och nu hotar Nordkorea med en preventiv kärnvapenattack mot USA som hämnd för de ökade sanktionerna. En talesman för Nordkorea lät meddela:

"Since the United States is about to ignite a nuclear war, we will be exercising our right to pre-emptive nuclear attack against the headquarters of the aggressor in order to protect our supreme interest,'


Omvärldens bedömning är dock att Nordkorea idagsläget inte kan genomföra någon sådan attack, eftersom de med all sannolikhet inte har några missiler kapabla att skjuta iväg en kärnvapenspets. Nordkorea har bara mindre missiler. Krigsscenarion man förberett för räknar också med att om en konflikt skulle uppstå, så skulle USA och Sydkorea ta över Nordkorea inom 24 timmar.

De sanktioner FN idag väntas klubba igenom kommer att slå mot partieliten, och förbjuda nordkoreanska partipampar från att köpa saker som lyxbilar, yatcher etc.

Källor: NBC News, SVD

Se även tidigare inlägg:

Nordkorea genomför nytt kärnvapenprov 20130212

2 kommentarer:

Lars Gunther (itpastorn) sa...

Det stora problemet med en väpnad konflikt är att Seoul befinner sig inom artilleriavstånd från gränsen och att Nordkorea har en ansenlig mängd tunga pjäser som hinner skjuta tusentals granater inom några timmar från ett krigsutbrott, innan de kan tystas. Det skrämmer nog mer än kärnvapnen.

Ronie Berggren sa...

Ja, men att något krig inte brutit ut än mellan Nord- och Sydkorea beror med stor sannolikhet på att nord när allt kommer till kritan inser att de skulle förlora mest.

Men givetvis är situationen inte så enkel att det bara går att avskaffa den nordkoreanska diktaturen på 24-timmar, då hade det också skett sedan lång tid tillbaka.