onsdag 3 juli 2013

Rick Perry vs Wendy Davis

De senaste veckorna har i Texas en hård delstatlig kamp utkämpats om aborter - och en ny stjärna har rest sig inom det demokratiska partiet - delstatssenator Wendy Davis.

I början av juni introducerades i Texas-senaten Senate Bill 5, som syftade till att skärpa abortlagarna, och förbjuda aborter 20 veckor efter havandeskap. För att förhindra lagen genomförde Wendy Davis en mer än 10 timmar lång filibuster. Här intervjuas Wendy Davis på CNN om sitt ställningstagande:



Vid det här laget har Rick Perry dock försökt driva igenom lagen en andra gång, och hans möjligheter att lyckas är stora. Men Wendy Davis har blivit en stjärna, och det spekuleras nu om hon kommer att ställa upp som demokratisk guvernörskandidat 2014.

Rick Perry kommer på måndag att pålysa sin egen politiska framtid, om han kommer att ställa upp för ännu en ny ämbetsperiod som guvernör (Rick Perry är numera Texas överlägset längst sittande guvernör) eller om han kanske kommer att göra ett nytt försök att bli republikansk presidentkandidat.

Wendy Davis blev en stjärna genom sin filibuster. Washington Post skriver dock här att hennes filibuster också stärkte Rick Perry, vars stöd börjat dala, men som själv också fick ett uppsving i och med konfrontationen med Davis. Nu utgör han en tydlig ledare för Texas socialkonservativa rörelse (i synnerhet när någon reser sig upp mot honom och mot dem) - och i Texas är den socialkonservativa basen stark, och att ha en enad sådan rörelse bakom sig kan bara gynna Perry.

UPPDATERING:

Här intervjuas Wendy Davis också av Rachel Maddow på NBC om sin filibuster och Texas politik:

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy



Här också ett inslag på Fox News om kampen för och mot den nya abortlagen i Texas, där Wendy Davis också diskuteras:



Här har Politico också en artikel som visar att Rick Perry skulle segra stort i ett guvernörsval mot Wendy Davis - Perry skulle också besegra alla sina andra tänkbara guvernörsmotståndare stort, inklusive San Antonios borgmästare Julian Castro.

Källor: Hot Air , NBC, NBC, Washington Post

Se även tidigare inlägg:

Rick Perry stadfäster Merry Christmas - tar ton mot politisk korrekthet 20130615

Inga kommentarer: