tisdag 3 september 2013

Obama ska träffa närstående till Raoul Wallenberg

President Obama kommer inte bara att träffa politiska företrädare under sitt Sverige-besök utan också träffa anhöriga och närstående till Raoul Wallenberg, som också kommer att vädja till Obama hjälp att utröna den svenske hjältens öde i rysk fångenskap. Främst av dessa är Raoul Wallenbergs 92-åriga halvsyster Nina Lagergren, som säger i SVD:

– Raoul är ju sedan 1981 amerikansk hedersmedborgare, nummer två efter Winston Churchill. Det är stiligt att den nuvarande presidenten kommer med hedersbetygelser. Det känns väldigt viktigt, uppmuntrande och hoppingivande


Obama kommer också att träffa den nu 88-åriga judinnan Alice Breuer som när han var 19 räddades till livet hela två gånger av Raoul Wallenberg, som först räddade henne från ett läger varifrån hon var tänkt att transporteras till gaskamrarna och därtill från fångenskap hos de ungerska fascisterna pilkorsarna.

Obama har Raoul Wallenberg som ett av sina personliga föredömen, och här är den videohälsning Obama skickade förra året inför Wallenbergs 100-årsdag den 4 augusti och inför Kongressens utdelade guldmedalj till Wallenberg.



Obamas uppmärksamhet av Raoul Wallenberg är mycket välkommen, och han förtjänar redan på förhand ett stort tack och givetvis ett varmt välkomnande inför morgondagen.

Källa: SVD

Se även tidigare inlägg:

Anti-Obama-demonstranterna förbereder sig 20130903

Inga kommentarer: