lördag 7 september 2013

Sverige deltog i NSA:s övervakning

Den stora nyheten så här dagen efter Obamas besök till Sverige har internationellt varit Syrien - men här i Sverige kanske än mer nyheten om det nära samarbetet mellan NSA och svenska FRA och NSA:s möjligheter att gå ta sig igenom individuella användares krypterade data.

Piratpartiets Henrik Axelsson skrev i torsdags om detta och idag (fredag) stod om saken överallt i tidningarna: om hur Sverige i en utfrågning om avlyssningsskandalen i ett utskott i EU-parlamentet pekats ut som en av nyckelaktörerna i att tillhandahålla NSA information. Den som berättade saken var den brittiske journalisten Duncan Campbell som fått uppgifterna av ingen mindre än Edward Snowden. Här är klippet där Sverige pekas ut:



Kodnamnet för det svenska FRA-samarbetet med amerikanska NSA och brittiska GCHQ är Sardine. Den svenska regeringen har dock hittills antingen försvarat eller varit tysta om samarbetet. Detta solkar onekligen den glans regeringen kan ha fått efter Obamas besök. Här följer en lista på artiklar i olika tidningar om ämnet:

”Sverige deltog i NSA-övervakning”

USA har knäckt ”säkra” krypteringar

NSA har bakdörrar till en stor del av all krypterad internettrafik

FRA är nyckelspelare i globalt övervakningsnät

Oppositionen kräver svar om FRA

Reinfeldt: Samarbetat under lång tid

Få svar från regeringen om övervakning

Karin Enström måste berätta vad hon vet

USA:s bakdörrar gör internet mer osäkert

Jag stöder inte protesterna som riktades mot Obama under dennes Sverige-besök. Däremot visar detta det katastrofala med FRA, Alliansregeringens dubbelmoral och varför partier som Piratpartiet - trots att de får en hel del saker fel - likväl fyller en väldigt viktig funktion i sitt värnande av nätintegritet. Något inget annat parti står upp för lika tydligt.

Se även tidigare inlägg:

35 års fängelse för Bradley Manning 20130821

Inga kommentarer: