måndag 11 november 2013

Fem myter om Rupert Murdoch

Media-mogulen Rupert Murdoch - ägare av Fox Network, och här i Europa inte minst uppmärksammad som ägare också av brittiska News of the World (och den avlyssningsskandal tidningen blev internationellt känd för) - är en man som pg a sitt stora inflytande ofta svartmålas.

Rupert Murdoch är en affärsman. Han är inget helgon, men heller inte det slags monster han ofta beskrivs som. Här har David Folkenflik en artikel Washington Post där han konfronterar fem myter om Rupert Murdoch.

1. Murdoch är inte någon högerextrem personlighet, trots sitt ägandeskap av Fox News och annan högermedia runtom i världen.

2. Murdoch är rik (väldigt rik) men det vore att göra det alldeles för enkelt för sig att hävda att allt han gör handlar om pengar och egen profit.

3. Allt han gör lyckas inte - vilket är vad många av hans kritiker tycks tro. Murdoch har gjort under sina dagar också gjort många misslyckade investeringar (ta te x köpet av MySpace för 580 miljoner dollar (Idag finns det förmodligen ungt folk som inte ens hört namnet MySpace).

4. Myten om att Murdoch med sitt affärsmannaskap förstör den goda journalistiken. Så är övergripande inte fallet - även om fall har funnits när redaktioner försökt framställa nyheter fördelaktigt för Murdochs media-imperium, som te x under debatten om News of the World.

5. Murdoch blickar också mot framtiden och är än så länge inte död, även om kritiker betraktar honom som en åtminstone snart förbrukad vara.

Läs gärna hela artikeln om en man som givetvis blivit en enkel måltavla inte minst här i Sverige.

Källa: Washington Post

Se även tidigare inlägg:

Kirsten Powers från Fox News om sin väg från ateism till kristendom 20131104

Megyn Kellys Fox-succé 20131102

Inga kommentarer: