söndag 16 mars 2014

Ett bättre sätt att bekämpa Afrikas anti-gay-lagar

USA har gjort väldigt mycket för Afrika på senare år, för länder som idag beklagligtvis gör kraftfulla angrepp mot homosexuella. I Nigeria har president Goodluck Jonathan godkänt en lag som straffar homosexuella med upp emot 14 års fängelse och i Uganda har president Yoweri Museveni godkänt ett förslag som kräver livstidsdomar för "serie-homosexuella".

Michael Gerson - som själv arbetade intensivt med det amerikanska hjälparbetet i Afrika under Bush-åren - skriver här om vad USA kan göra för att förhindra denna utveckling - ett problem det inte är helt enkelt för västvärlden att hantera.

Han förklarar att lagarna i dessa länder nu skapar flyktingar som specifikt måste fly pg a sin sexuella läggning, och beskriver häxjakten med att citera en tidningsrubrik från Uganda: “EXPOSED! Uganda’s 200 Top Homos Named.” Han konstarerar också att lagarna drivits fram dels av politiska anledningar: både president Jonathan och president Museveni har stora politiska problem och tar sig därför gärna an populistiska fajter och framställer västvärlden som den stora syndabocken - vilket även görs i detta fall, där man pratar om en "kulturell västerländsk imperialism" som vill pådyvla en beklaglig västerländsk sexualmoral. Deras framställningar stärks och stärker även deras eget ledarskap när väst sedan kommer med tydliga fördömanden.

Det är därför väldigt svårt för väst att på allvar komma åt problemen. Därtill finns också en religiös aspekt som inte går at komma ifrån; i Afrika är både muslimer och kristna intoleranta mot homosexuella. Och även den växande rörelsen evangelikala har stött de hemska lagförslag, lagförslag som fått stöd också pg a att somliga evangelikala inte försökt motarbeta utan snarare stärkt de afrikanska fördomarna om homosexuella.

Det finns dock ett argument väst skulle kunna använda i kampen mot dessa lagar, nämligen de negativa effekt för folkhälsan dessa lagar medför. Kampen mot HIV/AIDS har på senare år kommit långt i Afrika genom undersökningar, minskad spridning och behandling av smittade.

Bland somliga grupper har detta arbete dock varit svårare att bedriva, inte minst bland homosexuella män som pg a farorna och stigmatiseringen hållit sig borta från sådana undersökningar. Män som har sex med män är i fyra gånger högre utsträckning HIV-positiva än strikt heterosexuella män. Av de män som har sex med män har i Uganda 75% av dessa också sex med kvinnor - vilket i sin tur sprider HIV ytterligare.

Istället för västerländska fördömanden härrörande från en västerländsk syn på sexualitet afrikaner i många avseenden förkastar som kulturimperialism, och istället för hot om att skära av bistånd som kan få länderna att utse homosexuella som syndabockar även för det, bör man istället testa att betona att förtrycket av homosexuella är dåligt för den kamp mot HIV/AIDS som de afrikanska länderna i väldigt stor utsträckning är mycket engagerade i. En kamp vars effektivithet hämmas rejält när en grupp så specifikt blir utlåst från behandling.

Källa: Washington Post

Se även tidigare inlägg:

Evangelikala och Ugandas anti-gay-lagar 20140226

Inga kommentarer: