lördag 8 mars 2014

Snowden: USA pressade Europa till svaga dataskyddslagar

Edward Snowden har skrivit ett brev till EU-parlamentets justitieutskott (LIBE) - som ett led i deras utredning av NSA:s aktiviteter - där han berättar hur amerikanerna kunde få tillgång till så mycket internet- och telefondata från Europa (här kan brevet läsas).

Europeiska regeringar pressades att anta så luddiga tolkningar som möjligt, både av sina egna och av EU:s dataskyddslagar för att NSA på så sätt skulle kunna spana utan att stöta på besvärliga lagliga hinder. NSA skapade också en speciell enhet för att ha kontakt med samarbetsvilliga länder som Sverige, Tyskland och Nederländerna i letande efter kryphål i dataskyddslagarna.

De enskilda avtalen med olika länder gjorde det också möjligt för NSA att spana på alla:

”Resultatet är en ’europeisk bazaar’, där ett EU-land som Danmark kan ge NSA tillgång till en dansk avlyssningscentral på (det ogenomförbara) villkoret att NSA inte letar efter danskar, och Tyskland kan ge NSA tillgång till en av sina avlyssningscentraler på villkor att det inte letar efter tyskar”


Edward Snowden som befinner sig i Ryssland sedan förra året har där ett temporärt uppehållstillstånd som löper ut den 31 juli. Han söker därför nu asyl i Euorpa - något ingen europeisk regering ännu gett. Henrik Alexandersson från Piratpartiet manar här Europa till att våga ge Snowden asyl.

OBS: Om någon dag kommer en ny podcast om Internet och Politik, där bl a Piratpartiets EU-parlamentariker Christian Engström intervjuas.

Källa: SVD

Se även tidigare inlägg:

Ny biografi om Edward Snowden 20140203

Inga kommentarer: