tisdag 4 mars 2014

Varför Putin kommer att förlora mest på invasionen av Ukraina

Simon Shuster skriver här i Time Magazine en mycket läsvärd artikel om 4 anledningar till varför det är Putin som kommer att förlora mest på sin invasion av Ukraina.

1. Invasionen är impopulär på hemmaplan. Putins media-maskineri och landets nationalister har försökt hypa upp invasionen för att väcka stöd hos hemmaopinionen. Dock utan några större framgångar, och en opinionsundersökning från igår visar att hela 73% av ryssarna motsätter sig invasionen.

2. En ekonomisk katastrof. Igår föll den ryska aktiemarknaden med 10% - 60 miljarder försvann på en dag; mer pengar än OS i Sochi kostade. Den ryska valutan föll därtill till sin lägsta nivå någonsin i jämförelse med dollarn.

3. Ryssland har inte sina allierade med sig. I de fd sovjetrepublikerna har Ryssland inte fått med sig sina viktiga allierade på sitt militära äventyr. Viktigast i regionen är Kazakhstan, som sällan säger emot Ryssland men vars utrikesmininster nu påpekade oro över händelserna i Ukraina. Ett uttalande från Putin till FN:s generalsekreterare om att Ryssland behövde kunna säkra de ryska minoriteternas säkerhet innebär också att länder i hela regionen (där ryska minoriteter finns överallt) inte kan känna sig säkra från en rysk intervention - något som kan ge Ryssland stora bakslag i och med att dessa istället söker sig närmare NATO och EU.

4. Ryssland kommer att isoleras från Väst. Till sommaren hade Putin planerat att välkomna G-8-länderna till Ryssland. Nu tycks de 7 kvarvarande kicka ut Ryssland och mötet lär inte äga rum i Sochi. Därtill har Väst makt att helt enkelt kapa stora delar av Rysslands finansiella resurser. Ryssland kan också komma att få se ett uppvaknat västligt militärt medvetande. Putin motsatte sig kraftfullt avskaffandet av Bush-administrationens missilförsvar i Östeuropa - ett missilförsvar USA sade var till för att skydda Europa mot iranska missiler, men en robotsköld som också skulle kunnat skydda Europa mot ryska kärnvapen. Putin fick som han ville när Obama skrotade robotskölden - men den saken kan nu komma att förändras. Därtill kan Ukrainas väg in i NATO snabbas på, och Ryssland kan då komma att få den västliga militärallians man i så stor utsträckning avskyr direkt på sin bakgård.

Kontenant är därför, menar författaren, att Putin kortsiktigt kanske kan framstå stark (och helt klart har han visat att -hans- röda linjer inte går att korsa ostraffat) - men i längden uppväger det inte de enorma nackdelarna.

En intressant analys som förhoppningsvis stämmer.

Källa: TIME

Se även tidigare inlägg:

Obama har gjort USA till en papperstiger 20140303

Inga kommentarer: