torsdag 10 april 2014

George W. Bush om sina målningar

George W. Bush ställer fram till sommaren ut sina målningar på sitt presidentbibliotek. Här i Sverige har åsikterna om Bushs målningar i sedvanlig svensk ordning varit ljumma. Här skriver Erica Treijs en nedvärderande artikel på SVD om Bushs måleri bl a följande:

Om du vill tvätta sin solkiga politikerbyk så finns andra vägar att gå än att be om ursäkt. Satsa på måleriet. Det är den väg George W Bush valt för att vinna tillbaka förtroendet hos den del av befolkningen som ser den före detta presidenten som en krigshetsande lögnare.


Och vidare:

George W Bush som konstnär är en dålig idé som dessutom är dåligt genomförd. Inte ens exhibitionisten Vladimir Putin kan vara nöjd med sin förvridna nuna, ens när den är signerad George W Bush.


Bush har förstås aldrig hävdat att han är någon stor konstnär (han har snarare hävdat motsatsen, vilket han också ger uttryck för i klippet nedan) och målningarna ifråga var i grunden en helt privat angelägenhet - ända tills Bush-familjens e-mail-konton hackades och målningarna därigenom offentliggjordes. Måleriet är således inte någon väg för Bsuh att putsa fasaden på sitt skamfilade rykte, så som Erica Treijs (som med all sannolikhet inte kan någonting alls om Bush) i sin löjliga artikel vill hävda - utan en privatsak som Bush nu pg a all uppmärksamhet -andra- givit honom beslutat göra sitt bästa av.

History Channel har gjort ett inslag om Bushs måleri. Här är det. Betydligt mer sevärt än Treijs SVD-artikel är att läsa:



Se även tidigare inlägg:

Bush-familjen på farsdagen 1986 20140404

George W. Bush visar målningar av världsledare 20140404

Inga kommentarer: