lördag 10 maj 2014

Robert Spencer: Islamistisk teologi bakom Boko Harams kidnappningar

Den amerikanske islamkritikern Robert Spencer, talar här på Sun News om det få vill tala om - det faktum att islamisk teologi ligger bakom Boko Harams kidnappningar av flickorna. Det rör sig inte om fattigdomsproblem eller annat som te x John Kerry hävdar.



Robert Spencer (som jag intervjuat ganska ingående i vår 15:e podcast) har givetvis rätt. I början av kriget mot terrorismen var världens ledande politiker (med George W. Bush och Tony Blair i spetsen) väldigt angelägna om att betona att jihdadisterna var extremister, och inte representerade islam (tvärtom; de hade kapat islam - något Bush fastslog tydligare än någon annan). Det behövde göras för att motverka direkt främlingsfientlighet och kollektiv skuldbeläggning av muslimer.

En nödvändig approach som dock gjorde att debatten om vad islam historiskt och här och nu faktiskt lär, däremot sköts undan. Moderata och pseudo-moderata röster fick allt mediautrymme, och de som faktiskt påpekade historiska fakta om att islam och kristendom faktiskt inte är likadana religioner - och heller aldrig gestaltat sig likadant genom historien, blev snabbt undanskuffade (som te x Robert Spencer) och avfärdade som rasister (på ungefär samma sätt som EU-kritiker idag avfärdas som extremister pg a att det också finns EU-kritiker som -är- extremister). Det medan sanningen förstås var att den riktiga rasismen och extremt intoleranta hatideologin fanns hos jihadisterna.

Det var dock då. Idag finns en stark rörelse i väst som öppet förespråkar större insikt i jihadisternas religiösa tro (Tony Blair en av de mest tydliga av de riktigt stora politikerna). Robert Spencer är en av de mindre rösterna - men däremot en av de allra mest kunniga. En person som inte är rasist, inte förespråkar kolletiva straff mot mulismer - men däremot tydligt varnar för det väst av alla blundat inför: nämligen att alla religioner inte är likadana, och att implementeringen av religiös tro får vitt olika konsekvenser. Den debatten behöver föras.

UPPDATERING: Här ett inslag på Fox News med Laura Ingraham om radikal islam och vad USA kan göra i situationen:



Se även tidigare inlägg:

Amerikansk personal anländer idag till Nigeria 20140509

--------------

Podd 15: Islamofobi och Militant Islam - vad är farligast? 20121214

Inga kommentarer: